Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανακαλύφθηκε η γενέτειρα του HIV

Στο Βελγικό Κονγκό η πρώτη εμφάνιση του ιού

sdbirmodxu542e624e78324

Στην αποικιοκρατούμενη Αφρική του περασμένου αιώνα ανακαλύφθηκαν οι ρίζες του ιού HIV που είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση του Έιτζ, που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Από την αρχή της μετάδοσης του ο ιός υπολογίζεται ότι έχει μολύνει περισσότερα από 75 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και μια γενετική ανάλυση χιλιάδων εξατομικευμένων ιών επιβεβαίωσε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο ιός HIV πρωτοεμφανίστηκε στην Κινσάσα, πρωτεύουσα του Βελγικού Κονγκό και σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη δεκαετία του ’20.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας βοήθησε τον ιό να μεταδοθεί και σε άλλες περιοχές της δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με την επιθεώρηση του Science.

Ο ιός HIV είναι γνωστό πως είχε μεταδοθεί τότε από πρωτεύοντα θηλαστικά και πιθήκους σε ανθρώπους τουλάχιστον 13 φορές, πιθανόν μέσω του κυνηγιού ή του χειρισμού κρέατος προερχόμενου από τη ζούγκλα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετείχαν στη μελέτη.

Μόνο ένα, ωστόσο, απ” αυτά τα κρούσματα μετάδοσης του ιού οδήγησε στην ανθρώπινη πανδημία που έχει μολύνει σχεδόν 7 εκατομμύρια ανθρώπους, αναφέρει το πανεπιστήμιο σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Μέχρι το τέλος της δεκαετία του 1940 οι άνθρωποι μετάφεραν τον ιός από περιοχή σε περιοχή και πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας εναντίον άλλων ασθενειών οδήγησαν σε ανασφαλή χρήση συρίγγων, συμβάλλοντας πιθανόν στο να πάρει ο HIV επιδημικές διαστάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Φαίνεται πως ένας συνδυασμός παραγόντων στις αρχές του 20ού αιώνα στην Κινσάσα δημιούργησε μια “τέλεια καταιγίδα” για την ανάδυση του HIV, οδηγώντας σε μια γενικευμένη επιδημία με ακάθεκτη ορμή που διαδόθηκε στην υποσαχάρια Αφρική», δήλωσε ο Όλιβερ Πίμπους, εκ του τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

By