Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Reuters: Επανέναρξη short-selling για τραπεζικές μετοχές σχεδιάζει η Ελλάδα

Trapeza PeiraiosΜετά την ανακεφαλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών  

Στην άρση της απαγόρευσης για το short-selling των τραπεζικών μετοχών αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Αύγουστο, έπειτα από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας μας, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ως πηγή έναν ανώτερο αξιωματούχο.

«Πρόθεσή μας είναι να άρουμε την απαγόρευση μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση»,υπογράμμισε χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters, συμπληρώντας, παράλληλα, πως η εν λόγω κίνηση έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση του short-selling είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2011 του, ώστε να προστατευθούν οι επενδυτές λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Στην συνέχεια, τον Ιανουάριο, το short-selling επιτράπηκε εκ νέου για μη τραπεζικές μετοχές. Τα τραπεζικά «χαρτιά» παρέμειναν εκτός, δεδομένου ότι βρισκόταν σε εξέλιξη η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, έκλεισε το κρίσιμο στάδιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου την Τρίτη, με την επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι το short-selling είναι μία πρακτική που επιτρέπει σε επιθετικούς επενδυτές να «δανείζονται» μία μετοχή, να την πωλούν ενώ η τιμή της είναι ψηλά, με την προσδοκία όμως ότι θα πέσει, και έπειτα να την ξαναγοράζουν στην μειωμένη τιμή, κερδίζοντας έτσι χρήματα. Κατά συνέπεια, όσοι εμπλέκονται σε short-selling κερδίζουν από την προσωρινή πτώση στην αξία των μετοχών.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By