Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αναστέλλεται η καταβολή 2.734 συντάξεων

Πρόκειται για συντάξεις συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ

Vroutsis

Αναστέλλεται, τουλάχιστον για το επόμενο δεκαήμερο, η καταβολή 2.734 συντάξεων, οι οποίες συνδέονται με ΑΦΜ που διαγράφηκαν από φορολογικές δηλώσεις, με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, μέχρι να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων.

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, για συντάξεις συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας που θα διενεργήσουν οι διοικήσεις των ταμείων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής.

Την σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την Τρίτη, αναφερόμενος στην επιτυχία που είχε η προσπάθεια αυτοματοποίησης των δηλώσεων εισοδήματος για τους συνταξιούχους, με την προσυμπλήρωση των στοιχείων στις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις.

«Μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», για πρώτη φορά φέτος όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας δεν πήραν βεβαιώσεις συντάξιμων αποδοχών για το 2013, αλλά βρήκαν έτοιμα και προσυμπληρωμένα τα σχετικά στοιχεία στις ηλεκτρονικές τους φορολογικές δηλώσεις», ανέφερε ο κ.Βρούτσης.

«Σήμερα και μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων με αυτά της ΓΓΠΣ, διαπιστώθηκε ότι από τα 4,5 εκατ. συντάξεις που προσυμπληρώθηκαν, μόλις στις 2.734 (0,06%) περιπτώσεις οι συνταξιούχοι προέβησαν σε χρήση της δυνατότητας που είχαν για διαγραφή της σύνταξης από το έντυπο Ε1», όπως είπε ο υπουργός, που έδωσε εντολή για τη διερεύνησή τους.

«Οι διοικήσεις των ταμείων θα διερευνήσουν τάχιστα – εντός δεκαημέρου – την παραπάνω απειροελάχιστη απόκλιση του 0.06% των συντάξεων που διεγράφησαν από τους συνταξιούχους, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πρόκειται για σφάλματα ή προσπάθειες φοροδιαφυγής. Σε κάθε περίπτωση, οι αντίστοιχες συντάξεις – συνολικού ετήσιου ύψους 17,8 εκατ. ευρώ – θα ανασταλούν – μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας», κατά τον ίδιο.

By