Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανασφάλιστο το 37,8% των εργαζομένων σε ελέγχους που έγιναν

Παρά τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ και Οικονομικής Αστυνομίας, η μαύρη και αδήλωτη εργασία οργιάζει.

1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ απαντώντας στα στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  ανακοίνωσε τα εξής:

Αποκαλυπτικό της έντασης του φαινομένου είναι τα τελευταία στοιχεία που πρόεκυψαν από 2 συνεργεία ελέγχου που επισκέφτηκαν και έλεγξαν επιχείρηση της περιοχής Πατρών από 17/1/2014 – 20/1/2014.

Συγκεκριμένα ελέχθησαν 130 επιχειρήσεις

-Βιομηχανίες

– Υπηρεσίες καθαρισμού

– security νοσοκομείου Ρίου

– Ταξί

– Λαϊκές αγορές

– Φορτηγά

– Μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος

Διαπιστώθηκε ότι 85 επιχειρήσεις απασχολούσαν ανασφάλιστο προσωπικό. Ποσοστό 60%.

Από τους 741 ευρεθέντες εργαζόμενους, 280 βρεθήκαν ανασφάλιστοι.  Ποσοστό 37,8%.

Ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει το μέγεθος του φαινομένου είναι ότι τις τελευταίες 10 μέρες είχαν καταχωρηθεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού 244 νέοι εργαζόμενοι.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν έλυσαν, αλλά ούτε μείωσαν το πρόβλημα της μαύρης αδήλωτης εργασίας που αποτελεί πληγή για το Δημόσιο Σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που σήμερα έχει περισσότερους από ποτέ νέους πόρους για να μη διαταραχτεί η ισορροπία του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By