Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανασχηματισμός επί θύραις

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

samaras venizelosΣε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου για τη συγκρότηση της νέας δικομματικής πλέον κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή για τη διανομή των υπουργικών θώκων και η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης είναι πλέον ζήτημα ολίγων 24ώρων.

Η συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε θέση Αντιπροέδρου είναι λίαν πιθανή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να διεκδικεί «πακέτο» και το υπουργείο Εξωτερικών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μετακινηθεί ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πάντως θα βρίσκεται σε κάθε περίπτωση εντός υπουργικού συμβουλίου.

Έτοιμοι να μπουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο είναι και στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και αρκετοί νέοι βουλευτές της περιφέρειας, ωστόσο με δεδομένη τη συμμετοχή και μεγάλου αριθμού «πράσινων» βουλευτών τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα και ο αριθμός όσων θα απογοητευθούν είτε γιατί αποστρατεύονται είτε γιατί δεν επιστρατεύονται στην κυβέρνηση μεγάλος.

Πλην Αβραμόπουλου, στη νέα κυβέρνησης θα βρίσκονται δεδομένα και οι Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη και, φυσικά, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης. Ο κ. Χατζηδάκης θα συνεχίσει να ηγείται του… Ανάπτυξης, από το οποίο ωστόσο θα αποσπασθεί το χαρτοφυλάκιο των υποδομών/δημοσίων έργων για να καταλήξει σε πράσινα χέρια. Πιθανή θεωρείται η αποχώρηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (Λυκουρέντζος) καθώς αναμένεται να αναλάβει η κ. Φώφη Γεννηματά, του Εργασίας για να αναλάβει άλλο γαλάζιο στέλεχος ενώ παραμένει ερωτηματικό αν θα παραμείνει στο Εσωτερικών ή θα μετακινηθεί στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Ευριπίδης Στυλιανιδης.

Για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από το οποίο αποχώρησε ο Αντ. Μανιτάκης αφήνοντας όγκο εκκρεμοτήτων, ακούγονται τα ονόματα και των Μάκη Βορίδη και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος δεδομένα θα βρίσκεται στο σχήμα.

Πλην των Μ.Χρυσοχοϊδη και Φώφης Γεννηματά, προς υπουργοποίηση από το ΠΑΣΟΚ είναι οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου ενώ ο κ. Βενιζέλος αναζητά και στελέχη της νέας γενιάς, ακόμη και εξωκοινοβουλευτικά. Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που επίσης φέρονταν ως πιθανός υπουργοποιήσιμος,

(Visited 1 times, 1 visits today)
By