Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ανασχηματισμός και ομάδα επίλυσης κρίσεων

Γιατί αν η κυβέρνηση περάσει τον κάβο της ΕΡΤ, αλλάζει το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας…

maximou-shadowΈνα νέο πλάνο κυβερνητικής λειτουργίας πρότεινε χθες στους εταίρους του ο Αντώνης Σαμαράς. Εκών άκων, ο πρωθυπουργός επιδίωκε να «γλυκάνει» τους Βενιζέλο και Κουβέλη σε μία προσπάθεια να εξασφαλιστεί η επιβίωση της τρικομματικής μετά την ένταση για το αντιρατσιστικό και το σχίσμα για την ΕΡΤ.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για αποδοχή των αιτημάτων που, όλο το προηγούμενο διάστημα, είτε ο ένας είτε ο άλλος είτε από κοινού, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης έθεταν στον πρωθυπουργό. Ζητήματα που άπτονται της κυβερνητικής λειτουργίας, του τρόπου λήψης των αποφάσεων, των προσώπων που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε:

  • την πραγματοποίηση ανασχηματισμού μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου της Ν.Δ. στις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως του εύρους που θα έχουν οι αλλαγές, το τρέχον σχήμα έχει δύο – τρεις εβδομάδες ζωής
  • τη συγκρότηση ειδικής τρικομματικής επιτροπής που θα αναλάμβάνει την επίλυση των διαφορών μεταξύ των τριών κομμάτων και θα ελέγχει τα νομοσχέδια πριν αυτά εισαχθούν στη Βουλή ή ανακοινωθούν
  • την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που διαμορφώθηκε πριν από 12 μήνες και η οποία για τον κ. Βενιζέλο, κυρίως, είναι πλέον ξεπερασμένη
  • την συχνότερη συνεννόηση μεταξύ των τριών ηγετών και την εμπλοκή των προέδρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις κυβερνητικές αποφάσεις. Εν προκειμένω ακούστηκε μέχρι και το ενδεχόμενο ανάληψης θέσεων Αντιπροέδρων στην κυβέρνηση από τους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αύριο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Υπό την προϋπόθεση, λοιπόν, ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός για την ΕΡΤ, η τρικομματική εισέρχεται εμφανώς πλέον σε μία νέα φάση, ακριβώς στην επέτειο από τον ένα χρόνο συγκρότησής της.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν αυτές οι αλλαγές θα είναι επαρκείς προκειμένου να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις των τριών εταίρων. Που πλέον είναι εμφανώς διαταραγμένες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By