Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανασχηματισμός προ των πυλών

samaras brixelles eu

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το μαραθώνιο επαφών με τις πολιτικές ηγεσίες των όλων υπουργείων που ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, επεξεργάζεται τον ανασχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Εν όψει της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και του υπό μελέτη νέου φορολογικού, ο ανασχηματισμός τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Η ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, η επίλυση επικοινωνίας κυβερνητικών στελεχών είναι οι βασικοί στόχοι των κινήσεων του Α. Σαμαρά.

Κρίσιμη παράμετρος σε αυτό τον ανασχηματισμό θα είναι ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενζιέλου αφού εξετάζεται η συμμετοχή του στην κυβέρνηση στη θέση του αντιπροέδρου, παρά την μέχρι τώρα επιθυμία του ιδίου να μην συμμετέχει.

Ποιοι παραμένουν και ποιοι αποχωρούν

Καμία αλλαγή στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών (Γ. Στουρνάρας), Προστασίας του Πολίτη (Ν. Δένδιας), Εξωτερικών (Δ. Αβραμόπουλος), Παιδείας (Κ. Αρβανιτόπουλος) και στο Εργασίας (Γ. Βρούτσης). Ερωτηματικό αποτελεί ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης που παρά την αρμονική συνεργασία με τον Γ. Στουρνάρα, είχε «στοχοποιηθεί» στο παρελθόν από την τρόικα για θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής.

Αλλαγή προβλέπεται στην ηγεσία του υπουργείο Υγείας, με τον Α. Λυκουρέντζο να παραμένει εντός νέου κυβερνητικού σχήματος σε κάποια άλλη θέση και τον αναπληρωτή Μ. Σαλμά εκτός.

Εκτός κυβερνητικής τροχιάς ο Φίλιππος Σαχινίδης παρότι χαίρει τρικομματικής εκτιμήσεως με τον ίδιο να μην ενδιαφέρεται να ξαναμπεί σε υπουργείο.

Απίθανο εμφανίζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να προωθηθεί ο  Μ. Χρυσοχοΐδης στο νέο σχήμα, κατόπιν συνεννόησης του Α. Σαμαρά με τον Ε. Βενιζέλο.

Νέα κυβερνητικά πρόσωπα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης είναι από τα πρόσωπα που πιθανολογείται να ενταχθούν στο νέο σχήμα, όντας αβέβαιη η ταυτόχρονη συμμετοχή τους. Η πορεία και η σύντομη παραμονή του Μ. Βορίδη στο τιμόνι του υπ. Μεταφορών κατά την κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει άλλωστε εκτιμηθεί από πλήθος πολιτικών προσώπων.

Από τους υπουργούς που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ επιτυχημένος θεωρείται ο Τσαυτάρης στο Γεωργίας. Αντιθέτως, η διατηρησιμότητα του Λιβιεράτου στο ΥΠΕΚΑ δεν είναι απόλυτη.

Η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ.

Την διατήρηση στην νέα κυβέρνηση των κ. Ρουπακιώτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και του κ. Μανιτάκη στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν έχει αλλάξει μέχρι στιγμής η στάση της περί του βέτο που αφορούσε τον Μ. Βορίδη.

Σε ότι αφορά τον Φώτη Κουβέλη, παραμένει αμέτοχος στο ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικού πόστου, με την φημολογία περί βλέψεων στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ανεπιβεβαίωτη.

 

By