Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανδρουλάκης: το πολιτικό σύστημα έχει δύο άκρα, αλλά δεν ταυτίζονται

Το ζήτημα «να φτιάξουμε ένα νέο εκλογικό νόμο» επανέλαβε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

venizelos androulakis pasok«Διανύουμε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές κρίσεις που βίωσε η χώρα στη νεώτερη ιστορία της. Μια κρίση που δεν έχει μόνο δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας» τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλλάδας, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Γίνεται μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για να ξεφύγουμε από την άνευ όρων ελλειμματική πολιτική του παρελθόντος. Μια προσπάθεια που θα μας επιτρέψει άλλες διαπραγματευτικές δυνατότητες ακόμα και σε ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μπορέσουμε, δηλαδή, στο επόμενο χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους με μεγαλύτερη ευχέρεια και να καταρτίσουμε τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» υποστήριξε απευθυνόμενος στους αιρετούς δευτέρου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι «η συμβολή των Περιφερειών στην τοπική ανάπτυξη θα είναι καθοριστική τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε τις «διαχρονικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το χώρο σας και φέρουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ- αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο, αρκεί να το χρησιμοποιήσουμε σωστά», στεκόμενος ωστόσο στο γεγονός ότι «οι περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους των περιφερειών ξεπερνούν το 60%».

Σύμφωνα με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, «οφείλουμε όμως να δούμε με νέο μάτι εκείνες τις λύσεις που προτείνουν όσοι θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα άντλησης απευθείας πόρων για την Αυτοδιοίκηση από μια τοπική φορολόγηση». «Δεν επιθυμώ ούτε να εξωραΐσω καταστάσεις, ούτε να κρύψω λάθη και παραβλέψεις που έγιναν. Θεωρώ όμως ότι έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα δρόμου για να προσεγγίσουμε την ευρωπαϊκή οργάνωση στα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «σήμερα είμαστε σε ένα ακόμα κομβικό σημείο. Μπαίνει το ζήτημα να φτιάξουμε ένα νέο εκλογικό νόμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί ούτε λίγο πριν τις εκλογές για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, ούτε βεβαίως με συγκεχυμένους κανόνες».

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα που θα θίγουν την ουσία των πραγμάτων και θα συμβολίζουν την πραγματική αλλαγή. Να νιώσουν οι πολίτες ότι όλοι πήραμε τα μηνύματα ώστε να μην θεωρείται η πολιτική προνόμιο συγκεκριμένων ελίτ» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Πλέον κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει από τον πιο πονηρό ως τον πιο αδαή. Κανένα Μ.Μ.Ε. δεν μπορεί πλέον μέσα από το λάιφ στάιλ να μας προσφέρει καθημερινά απενοχοποιήμενο το κώνειο. Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε όλοι, τα κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι απέναντι στο φίδι και το αυγό που το γέννησε» δήλωσε, καταλήγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα έχει δύο άκρα. Τα άκρα αυτά όμως δεν ταυτίζονται. Όσοι «παίζουν» με αυτές τις θεωρίες δεν υπηρετούν την πατρίδα και τη δημοκρατία».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By