Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κομισιόν: Ανεξερεύνητο αλλά καλό το δυναμικό των ελληνικών κοιτασμάτων

Με έκθεση της ωστόσο βάζει φρένο στην αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής, και αφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

komisionΗ Ελλάδα έχει καλό αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τονίζει η ευρωπαϊκή επιτροπή σε έκθεση της για την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών – μελών. Στην έκθεση περιγράφονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» σε Ιωάννινα, Πατραϊκό κόλπο και Κατάκολο,  σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, στην έκθεση δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα όπως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η Κομισιόν όμως υπογραμμίζει ότι οι αβεβαιότητες ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους είναι ακόμη τόσο μεγάλες που δεν επιτρέπουν την αλλαγή των προτεραιοτήτων της ενεργειακής πολιτικής. Καθώς σύμφωνα με την έκθεση , πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα μια από τις πιο ευάλωτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού. Επίσης η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού -Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν- και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Στην έκθεση γίνεται και αναφορά για τον τομέα της διύλισης και επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο παίκτες τα ΕΛΠΕ και τη Motor Oil καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά.  Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών ( απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ).

Η Ε.Ε. θεωρεί πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων τής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου του 2013 και επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ όπως τα λιγνιτωρυχεία. Στον τομέα του φυσικού αερίου επισημαίνεται ότι τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ύψους 300 εκατ. ευρώ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Παράλληλα αναφέρεται η εξάρτηση από τη Ρωσία, που ήταν 80% το 2005, έχει περιοριστεί στο μισό καθώς αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία, καθώς και η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για τις ανανεώσιμες πηγές η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξή τους στηρίχθηκε στις υψηλές τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας οι οποίες όμως οδήγησαν σε αύξηση του ελλείμματος για το λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ.

Σημειώνεται επίσης η λήψη μέτρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 – 2013 για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι λόγω και της οικονομικής κρίσης η χώρα μας υπερκάλυψε τους στόχους του Κιότο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Υπενθυμίζεται πως  η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση στο διάστημα 2008 – 2012 να μην αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περισσότερο από 25% σε σχέση με το 1990. Το ποσοστό αύξησης τελικά ήταν σημαντικά χαμηλότερο στο 15,2%, ωστόσο  για να επιτευχθεί ο στόχος του 2020 δηλαδή η μείωση των εκπομπών κατά 4% σε σχέση με το 2005 θα χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

By