Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχεί για το χρέος ο Standard & Poor” s – Στο 28,5% η ανεργία το 2014!

 Ύφεση 4% το 2013 και 1% το 2014, προβλέπει ο οίκος, ο οποίος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β

standard poor'sΕπιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β-/Β για την Ελλάδα, με σταθερό outlook ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος διαπιστώνει εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει. Οι αναλυτές του οίκου αν και βλέπουν  δημοσιονομική πρόοδο και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας  ωστόσο υπογραμμίζουνπως τόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης, όσο και το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι υπερμεγέθη.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθερές είναι σταθερό, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η προσήλωση της κυβέρνησης στην δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή. Ο S&P αναφέρει στην «Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Β-  αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τις αβέβαιες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, το υψηλό κρατικό χρέος και τη σημαντική θέση εξωτερικού χρέους. Η  αξιολόγηση στηρίζεται από το συγκριτικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τις σημαντικές διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες πιστωτικές γραμμές που δίνονται υπό προϋποθέσεις από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Εκτιμούμε ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014. Οι λόγοι επειδή μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα από την περαιτέρω μείωση της απασχόλησης, την υποχώρηση των μισθών, τις φορολογικές αυξήσεις και τη σοβαρή συρρίκνωση του προϋπολογισμού εν μέσω πιστωτικής συρρίκνωσης. Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθώς οι εγχώριες τράπεζες θα συγκρατούν την χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις προχωρούν σε απομόχλευση. Παράλληλα όμως, πιστεύουμε ότι η οικονομία εξισορροπείται. Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2013, από σχεδόν 15% το 2008, με σημαντική συρρίκνωση των εισαγωγών και χαμηλότερες πληρωμές σε τόκους μετά τις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους το 2012. Μεσοπρόθεσμα, εκτιμούμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου επαναπροσανατολισμού της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει καθώς η παρούσα αδύναμη πορεία των εξαγωγών θα ενισχυθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ειδικότερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «οι έντονες οικονομικές πιέσεις και η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την αγορά εργασίας καταργούν προηγούμενες ακαμψίες στους μισθούς. Σημειώνουμε ότι από το 2010, συνολικά το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 βάσει της κόστους ανά μονάδα εργασίας ήταν σχεδόν 3% χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2000 που αποκαθιστά και με το παραπάνω την χαμένη ανταγωνιστικότητα των τιμών προ τις κρίσης».

Σχετικά με τους μισθούς και την ανεργία αναφέρει ότι οι πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα ωθήσουν περαιτέρω την ανεργία στο 28,5% μέχρι τα τέλη του 2014 – πρόβλεψη που εξαρτάται εν μέρει από το πότε θα υλοποιηθούν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Από το 2010, οι ονομαστικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, έχουν μειωθεί στην Ελλάδα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των χωρών της Βαλτικής, εξέλιξη που κατά την άποψή μας υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα.

«Εκτιμούμε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί περίπου στο 4% του ΑΕΠ φέτος από 15,6% το 2009, εν μέρει λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους μετά την αναδιάρθρωση του χρέους τον προηγούμενο χρόνο – που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, την υγεία αι τα δημόσια έσοδα και πως η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων είναι αργή. Πάντως, εάν η κυβέρνηση πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος τότε θα μπορούσε να πυροδοτήσει επιπλέον χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση στη μείωση ή ακόμη και στον εκμηδενισμό του χρηματοδοτικού κενού που έχει αναγνωριστεί για την περίοδο 2015-2016».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By