Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανοιχτό ενδεχόμενο αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών;

Αντικρουόμενες αναγνώσεις στη Γερμανία των λεγομένων Σόιμπλε στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής για το ενδεχόμενο αναδρομικής ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

germany bundestagΤην ώρα που ξεκινά η τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, στην οποία ο αρμόδιος σε θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ προανήγγειλε ότι θα θέσει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, συζητήσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα χθες στην επιτροπή Προϋπολογισμού.

Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νόρμπερτ Μπάρτλε είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση, πηγές όμως της Deutsche Welle αναφέρουν ότι υπό προϋποθέσεις δεν είναι αρνητικός, απλά ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για συζήτηση. Ο Σνάιντερ πάντως επέκρινε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι στηρίζει την πρόταση του Έλληνα ομολόγου του Στουρνάρα, όπως αυτή διατυπώθηκε πρόσφατα σε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt.

Το SPD απορρίπτει κατηγορηματικά την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), θέση που συμμερίζονται και στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Το άλλο θέμα συζήτησης θα είναι το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2014, και το οποίο ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα 4 με 4,5 δισ. ευρώ το 2014.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας το κόστος 50 δισ. ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο έχει εγγραφεί στο δημόσιο χρέος και έτσι να υπάρξει ελάφρυνση χρέους χωρίς τυπικό κούρεμα. Ο ΕΜΣ σύμφωνα με το καταστατικό του θα αναλαμβάνει το κόστος μελλοντικών τραπεζικών διασώσεων στην Ευρώπη.

Πηγή: dw.de

(Visited 1 times, 1 visits today)
By