Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο νέου κουρέματος η Φέκτερ

Στο τραπέζι των Ευρωπαίων το ενδεχόμενο, εάν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας.

fosphotos.com | European Union
fosphotos.com | European Union

«Ναι» σε νέο κούρεμα θα πουν οι Ευρωπαίοι εάν επιτευχθούν οι στόχοι δήλωσε η Μαρία Φέκτερ, που πάντως σημείωσε πως η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετά χρόνια.

«Δεν μπορείς να δαπανάς περισσότερα από όσα η οικονομία σου μπορεί να αντέξει» υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στο Βήμα και παραδέχεται πως η ασθενής οικονομική κατάσταση και το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποτελούν βαρύ φορτίο.

Την ίδια ώρα έρχονται στο προσκήνιο σενάρια που δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων που έχει χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, θέτοντας σε ευθεία αμφισβήτηση το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή (preferred creditor status) που απολαμβάνει ο διεθνής οργανισμός.

Σύμφωνα με το International Financing Review (IFR), την εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του πρακτορείου Reuters, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  «Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών προς αυτήν εκτός και εάν το ΔΝΤ ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο», σημειώνει  δικηγόρος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο Λι Μπούχαϊτ, ειδικός στις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους, που λειτουργεί ως νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, παραδέχεται ότι το OSI είναι απλά θέμα χρόνου για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.  «Το μόνο εμπόδιο για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές είναι το χρέος του επίσημου τομέα Μετά την επαναγορά των ομολόγων που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας, η αναδιάρθρωση και στον επίσημο τομέα είναι η μόνη επιλογή που έχει απομείνει», τονίζει ο Λι Μπούχαϊτ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι το ταμείο δεν ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και πρόσθεσε με νόημα  ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν προσθετή ανακούφιση του χρέους, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022.

 

By