Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Αντάρτικο» ΠΑΣΟΚ στο Σαμαρά

Πιέζει για ανασχηματισμό και θέσπιση κανόνων – Τροχιοδεικτικές βολές τα τρία«όχι» σε ισάριθμα νομοσχέδια της κυβέρνησης

economy; IMF; meeting; PASOK; Poul Thomsen; Troika; ΔΝΤ; ΠΑΣΟΚ; Πόουλ Τόμσεν; Τρόικα; οικονομία; οικονομική κρίση; συνάντηση, ΜΟΡΣ, ΜΑΖΟΥΧ, ΜΑΣΟΥΧ, ΕΚΤ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,Στο… αντάρτικο βγαίνει το ΠΑΣΟΚ κόντρα σε επιλογές της Νέας Δημοκρατίας σε μια ένδειξη δυσαρέσκειας για το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν προχωρά σε ανασχηματισμό και σε θέσπιση κανόνων λειτουργίας της τρικομματικής. Η επιλογή είναι προφανώς κεντρική, αφού το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά ζητημάτων αρχίζει να δείχνει τα… δόντια του στην πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ.

Σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις επέλεξε την σύγκρουση:

1. Χθες, προκάλεσε έκπληξη, καταψηφίζοντας το άρθρο 19 στο ν/σ του υπουργείου Ναυτιλίας για την ναυτική εργασία. Η επίσημη αιτιολογία; Δεν τηρήθηκε η δέσμευση Μουσουρούλη για ριζική τροποποίηση του εν λόγω άρθρου το οποίο δεν διασφαλίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τον κατώτατο μισθό και δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ποσοστών ανεργίας των ναυτικών που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

2. Επίσης χθες, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεση του στο ν/σ που ρυθμίζει το ωράριο των καταστημάτων και τα απελευθερώνει τις Κυριακές. «Δείχνετε μια ακατανόητη εμμονή στο θέμα του ωραρίου, βαφτίζεται μεταρρύθμιση μια νεοφιλελεύθερη εμμονή η οποία μπορεί να αποτελέσει το χαριστικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μας ενημερώσατε, μας αιφνιδιάστε» ήταν μερικές μόνο από τις φράσεις του αρμόδιου εισηγητή Θάνου Μωραΐτη.

3. Και στο θέμα του νέου Λυκείου, διατύπωσε ενστάσεις δια της Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία κατηγόρησε τον υπουργό παιδείας για καθυστερήσεις στην κατάθεση του ν/σ «με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί άλλη μια χρονιά».

Τα μηνύματα που στέλνει η Ιπποκράτους είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτα και το μόνο που απομένει είναι η αντίδραση του Μαξίμου.

Οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον πάντως επιμένουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν σκέπτεται για την ώρα ανασχηματισμό, ούτε θέσπιση κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης – πολλώ δε μάλλον δεν προτίθεται να αποδεχθεί την συχνή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών όπως αξιώνει ο Ευ. Βενιζέλος. «Δεν θα δημιουργήσουμε διευθυντήριο» λένε στο Μαξίμου.

Στην Ιπποκράτους απαντούν με «απειλές»: «Είμαστε ισότιμοι κυβερνητικοί εταίροι, κουβαλάμε σταυρό, δεν γίνεται να μας αντιμετωπίζουν ως βήτα διαλογής. Πρέπει να το καταλάβουν. Τέρμα οι αιφνιδιασμοί, αλλιώς…» λένε με νόημα, στελέχη κοντά στον Ευ. Βενιζέλο.[space size=»20″]

By