Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανταλλαγή… ρηματικών διακοινώσεων για την ΑΟΖ

Μετά την Ελλάδα και η Τουρκία απέστειλε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ.

samaras-erdoganΚρίσιμες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις, σε πολιτικό επίπεδο, στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία κατέθεσε ρηματική διακοίνωση προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Τουρκίας, έρχεται σε «απάντηση» για την αντίστοιχη κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση στις 20 Φεβρουαρίου 2013.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η τουρκική ρηματική διακοίνωση «επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών» και σημειώνει πως θα η ελληνική κυβέρνηση «θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Η Τουρκία «αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

By