Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανταποδοτικό «χαράτσι» μέσω δήμων- Άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ- Κανένας «πόλεμος» με την τρόικα

Τα σημεία της συνέντευξης Σαμαρά στο Mega που θα συζητηθούν

samaras anatropi

Ανταποδοτικό χαρακτήρα στον ενιαίο φόρο ακινήτων μέσω των δήμων προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη του στο Mega, στο ξεκίνημα των συζητήσεων με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, διαψεύδοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «πόλεμο» με την τρόικα, εκτίμησε ότι «θα τα βρούμε», επανέλαβε πολλές φορές «όχι» σε νέα μέτρα και εξήγησε πως «όπλο» της κυβέρνησης είναι τα αυξημένα έσοδα και το πρωτογενές πλέονασμα.

Δεν κράτησε αντίθετα χαμηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αν και λεκτικά απέφυγε να «πάρει πάνω του» τη θεωρία των δύο άκρων, ουσιαστικά έδειξε τρεις ημέρες μετά τη διπλή εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως μία πολιτική δύναμη που ανέχεται «ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες πιθανώς να οδηγούν σε πράξεις βίας».

Απέρριψε μετα βδελυγμίας τις κατηγορίες για «ακροδεξιό περιβάλλον», στηρίζοντας απόλυτα Μπαλτάκο- Λαζαρίδη και επιτέθηκε σφοδρά στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με φράσεις όπως «δεν υποστηρίζει μιαν “Ελλάδα για τους Έλληνες” που έλεγε ο Ανδρέας. Υποστηρίζει μιαν Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες».

Απόλυτη ήταν η κάλυψη που προσέφερε ο κ.Σαμαράς τόσο στον υπουργό Οικονομίας Γιαννη Στουρνάρα δηλώνοντας ότι τον στηρίζει τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γιατί συνέβαλε τα μέγιστα στην αλλαγή πορείας της χώρας, όσο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, για τα υποβρύχια, αλλά και για τη λίστα Λαγκάρντ. Ξεκαθάρισε πάντως: «Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα.»

Φορολογία στα ακίνητα

«Θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους δήμους με ανταποδοτικότητα», είπε ο κ.Σαμαράς, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους δήμους, με τα ελλείμματα που δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα».

Το ερώτημα που δεν διευκρινίστηκε όμως είναι εάν εφόσον θα πρόκειται για ανταποδοτικό φόρο, θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ όπως τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων.

Δεν θα πρόκειται πάντως για διατήρηση του χαρατσιού καθώς ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, επομένως εάν η είσπραξη γίνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μένει ανοιχτό το τι θα γίνει με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και με τα αγροτεμάχια.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, υποσχόμενος χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις ότι «πολλά θα διορθωθούν με τις παρεμβάσεις των βουλευτών» και σχολίασε «κι εγώ βουλευτής επαρχίας είμαι και ξέρω».

 

Για νέα μέτρα, τρόικα, πολιτική διαπραγμάτευση:

Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε την ώρα που ξεκινά ο νέος γύρος με την τρόικα πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων. «Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα τα οποία δε θα ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα…», σημείωσε ωστόσο.

«Να βγάλουμε την έννοια ότι βρισκόμαστε σε κάποιον πόλεμο. Είναι διαπραγμάτευση», είπε αναφερόμενος στην τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές. Παραδέχθηκε πάντως ότι πολιτική διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή, λέγοντας: «Στο μέλλον τη στιγμή “που θα έχω στο μαντήλι το πρωτογενές πλεόνασμα”. Το να το κάνω τώρα θα είναι λάθος».  Προανήγγειλε ότι τότε θα διεκδικήσει αλλαγή των δημοσιονομικών δεδομένων και συγκεκριμένα τον περιορισμό του στόχου για πλεόνασμα 1,5% το 2014 σε 0,8% .

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, καθώς και ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι υποχρέωση των δανειστών. «Πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε», είπε, υπενθυμίζοντας την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.

Έθεσε επίσης ως στόχο την αποχώρηση της τρόικας, με την έννοια ότι δεν θα έρχεται πλέον για τακτικούς τριμηνιαίους ελέγχους, παραδεχόμενος ότι η συζήτηση για τρίτο μνημόνιο είναι άνευ νοήματος καθώς ούτως ή άλλως, οι ευρωπαϊκές οικονομίες ελέγχονται από την Επιτροπή και το Eurogroup και «όλες οι χώρες θα είναι σε επιτήρηση, με την έννοια ότι θα πρέπει να έχουν κάτω από 3% έλλειμμα».

Επανέλαβε πάντως ότι: «Η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο».

 

Η θεωρία και η… πράξη των δύο άκρων

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε ότι δε βλέπει κανένα εμφύλιο μετά τη δολοφονική επίθεση, καθώς οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Δήλωσε μεν ότι ο ίδιος δεν ασχολείται με θεωρίες, αλλά κάνει πολιτική, επανέφερε όμως με επιδέξιο τρόπο τα περί δύο άκρων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου.

«Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τώρα να καταγγέλλει και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το ναι μεν, αλλά είναι που κάνει πολλούς να λένε ότι αυτό είναι άκρο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη διπλή εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο. Διαχώρισε την πράξη βίας από την ακραία συμπεριφορά, κατηγόρησε όμως εμμέσως την αξιωματική αντιπολίτευση για ανοχή σε ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες οδηγούν κατευθείαν στην έννοια βία. Αναφέρθηκε και πάλι στις Σκουριές και τη Marfin, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει… δικαιώματα στον κόσμο να τον αποκαλεί ακραίο και παραδέχθηκε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες για ακροδεξιό περιβάλλον και διέψευσε ότι έχει δεχθεί οιαδήποτε εισήγηση για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, κάτι που έχει αφήσει να εννοηθεί σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος. Υπερασπίστηκε επίσης το σύμβουλο του Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ν.Δ όταν την επομένη της δολοφονίας Φύσσα είχε επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων, αμφισβητώντας κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται στα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

 

Τι είπε για ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλο, Στουρνάρα

Απόλυτη ήταν η κάλυψη του κ.Σαμαρά στον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; »

Με αφορμή τις δημοτικές πάντως τόνισε: «Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα.»

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο έκανε εγκωμιαστικά σχόλια: «Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Τα λέει καμιά φορά πιο χοντρά από ότι οι βουλευτές έχουν συνηθίσει να ακούν».

 

Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα

Σκληρές εκφράσεις χρησιμοποίησε ο κ.Σαμαράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα:

«Ο Τσίπρας δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση.»

«Είναι πολύ εύκολο να καταργείς τα πάντα, είναι όπως κατάργησε τις παρελάσεις. Θα καταργήσει υποθέτω αύριο τον εθνικό ύμνο.»

«’Οταν ήρθε πρόσφατα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, εκείνοι οι οποίοι φώναζαν για το αντιρατσιστικό δεν το ψήφισαν καν.»

«Πόθεν θα πάρει τα λεφτά; Ο Γλέζος του λέει “όχι λεφτά υπάρχουν, πόροι υπάρχουν από που το ’βγαλες”; Θυμίζει έντονα το προηγούμενο “τα λεφτά υπάρχουν”.»

«Να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει. Αυτό ο Ίωνας Δραγούμης το ονόμαζε κομπογιαννιτισμό».

Για εκλογές, εκλογικό νόμο, κεντροαριστερά, ΠτΔ

«Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια».

«Ο εκλογικός νόμος για να αλλάξει, αυτών των εκλογών, χρειάζεται κουβέντα συνταγματικών αλλαγών»

«Για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές»

Για την πρωτοβουλία των 58 για την κεντροαριστερά: «Είναι μία κίνηση την οποίαν τη βλέπω από σοβαρούς ανθρώπους».

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας όχι απαραίτητα από την παράταξη της Ν.Δ: «Όχι προς Θεού, θα κοιτάξουμε κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω.»

Για παρακολουθήσεις: «Από πλευράς κράτους δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι κεντραρισμένο στο να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε πολίτη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By