Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για την τροπολογία που «αθωώνει» τους δανειστές των κομμάτων

Πρώτο την αποκάλυψε το ThePaper-  Για «σκάνδαλο» μιλά ο Δ.Παπαδημούλης

www.fosphotos.com | Angeliki Panagiotou
www.fosphotos.com | Angeliki Panagiotou

Την ακύρωση της τροπολογίας που απαλλάσσει τις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων που έδωσαν δάνεια στα πολιτικά κόμματα από την κατηγορία της απιστίας– την οποία αποκάλυψε με αποκλειστικό δημοσίευμα του το ThePaper- ζητά με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με …συνοπτικές διαδικασίες. Επρόκειτο για εκπρόθεσμη, βουλευτική τροπολογια η οποία ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και καταψηφίστηκε μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δ.Παπαδημούλης  «κατά τη διάρκεια ψήφισης του επενδυτικού νόμου την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο τέλος της συνεδρίασης μια βουλευτική τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας η οποία απαλλάσσει τις διοικήσεις τραπεζών που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ». Συνεχίζει τονίζοντας πως «με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει καταλήγοντας ότι « ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό αυτή τη σκανδαλώδη κυβερνητική μεθόδευση και θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα για την ακύρωσή της. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να επιστραφούν τα δανεικά από τα κόμματα και να εξεταστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες όσων συνέπραξαν σε διαβλητές μεθοδεύσεις».

Παρέμβαση στην δικαιοσύνη

Για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Κοινωνική Συμφωνία». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωση της «τη στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα αποφασίζουν νέα επώδυνα μέτρα για εργαζόμενους και συνταξιούχους, με φωτογραφική τροπολογία που ψηφίσθηκε εν κρυπτώ χωρίς καν να συζητηθεί στις 4/4/2013, απαλλάσσονται σκανδαλωδώς οι διοικήσεις των τραπεζών που έδωσαν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, στα πολιτικά κόμματα. Η ψήφιση της τροπολογίας αυτής αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, καθώς  απαλλάσσει από την ενδεχόμενη δίωξη για απιστία τα μέλη της διοίκησης τραπεζών που έδωσαν δάνεια σε νομικά πρόσωπα, όταν, όπως είναι γνωστό, οι οικονομικοί εισαγγελείς διερευνούν την υπόθεση.

ΝΕΑ ΜΕΡΑ: «Προκλητική αντισυνταγματική ρύθμιση»

Για αντισυνταγματική τροπολογία έκανε λόγο ο επικεφαλής του κόμματος ΝΕΑ ΜΕΡΑ, Χρήστος Ζώης. Σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «οι Έλληνες μένουν εμβρόντητοι από την , χωρίς κανένα φραγμό και χωρίς κανένα ενδοιασμό, πρωτοβουλία τριών βουλευτών, προφανώς κατόπιν έγκρισης και παραίνεσης της κυβέρνησης, προκειμένου να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη οι υπεύθυνοι των τραπεζικών ιδρυμάτων που χορήγησαν θαλασσοδάνεια τα προηγούμενα χρόνια στα κόμματα. Είναι προφανής ο στόχος αυτής της απαράδεκτης , προκλητικής, παράνομης και αντισυνταγματικής ρύθμισης: να εξουδετερωθούν οι ενέργειες των οικονομικών εισαγγελέων Γ. Πεπόνη και Σ. Μουζακίτη.Αυτή η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία έρχεται να αποδείξει ότι το κατεστημένο πολιτικό προσωπικό έχει χάσει κάθε επαφή με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και οδηγείται νομοτελειακά και οριστικά σε διαζύγιο με τον ελληνικό λαό.»

By