Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tι αλλαγές δρομολογεί για το κάπνισμα η ΕΕ

 Αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση

komision

Αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά όσον αφορά το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία. Αίσθηση προκαλεί η σκέψη για απαγόρευση των συσκευασιών με τα δέκα τσιγάρα, καθώς σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις νεαρότερες ηλικίες. Δεκατέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τον αριθμό των 20 τσιγάρων ως τον ελάχιστο αριθμό, τέσσερις προβλέπουν τουλάχιστον 19 και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία 10.

Οι Ευρωβουλευτές ήταν υπέρ των αυστηρότερων νόμων, ενώ απέρριψαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέσο θεραπείας και συμφώνησαν στον περιορισμό των πωλήσεών τους. Να σημειωθεί πως ο νέος αντικαπνιστικός νόμος πρόκειται να ψηφιστεί το 2014.

Επίσης σκέφτονται να απαγορευτούν τα αρωματικά τσιγάρα και αυτά με γεύσεις, ενώ τα slim τσιγάρα φαίνεται πως τη γλυτώνουν, προς το παρών.

Μεταξύ άλλων μέτρων που συζητήθηκαν στην Ευρωβουλή σήμερα-Τρίτη, είναι και η αναγραφή σε κάθε πακέτο προειδοποιήσεων για την υγεία. Η αρχική σκέψη ήταν να αναγράφεται το κλασσικό «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία», αλλά και άλλες παρόμοιες φράσεις, στο 75% της επιφάνειας των πακέτων, αλλά τελικά υπερίσχυσε η άποψη η προειδοποίηση να πιάνει το 65% του πακέτου.

Να σημειωθεί πως όλες οι προηγούμενες απόψεις είναι το προσχέδιο νόμου που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο νέος αντικαπνιστικός νόμος της ΕΕ αναμένεται να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί το 2014. Ωστόσο για να εφαρμοστεί και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα χρειαστούν δύο ή και περισσότερα έτη.

Επίσης, κατά την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου υπήρξαν έντονες πιέσεις των βουλευτών στις καπνοβιομηχανίες, αλλά και τοποθετήσεις ακτιβιστών που αντιδρούν στις πωλήσεις των τσιγάρων.

Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση για τα slim τσιγάρα, τα οποία σύμφωνα με την Linda McAvan του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας οι συσκευασίες τους είναι έτσι ώστε να μοιάζουν με κραγιόν ή άρωμα, κάνοντάς τα ακόμα πιο ελκυστικά για τις γυναίκες και ειδικά σε αυτές που έχουν μικρή ηλικία.

Θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυτό που θέλουν οι ευρωβουλευτές είναι να αποφευχθεί μια δεύτερη ψηφοφορία και να καταφέρουν μια fast-track νομοθεσία, έτσι ώστε το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο να εγκριθεί πριν από το Μάιο, δηλαδή πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Πηγή: protothema

(Visited 1 times, 1 visits today)
By