Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Χαράτσι» και το 2013 αποφάσισαν τελικά οι 3 πολιτικοί αρχηγοί

Μέσω ΔΕΗ θα εισπραχθεί ο φόρος ακινήτων και το 2013- Θα είναι μειωμένος …αν δεχθεί η Τρόϊκα –  Ε.Βενιζέλος: Δεν συζητήσαμε για ανασχηματισμό

 

samaras-venizelos-kouvelis2

Με μια θεαματική «κωλοτούμπα» και βαφτίζοντας το κρέας… ψάρι, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν ότι το χαράτσι για τα ακίνητα θα εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για το 2013, όπως ακριβώς απαιτούσε η τρόικα.

Η πρόταση που θα κάνουν προς τους εκπροσώπους της θα είναι ο φόρος αυτός να είναι προοδευτικός και με αφορολόγητο και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι μειωμένος  από 10% έως 15% για φέτος. Επίσης στόχος είναι από το 2014 θα ξεκινήσει να εισπράττεται μέσω των εφοριών. Για το πώς ακριβώς θα κλιμακωθεί η φορολόγηση η κυβέρνηση θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση προς την Τρόϊκα στην οποία εναπόκεινται οι τελικές αποφάσεις όπως ξεκαθάρισε ο υπουργος Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό προέκυψε σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη των 3 πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Με βάση τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην σύσκεψη δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού.

BenizelosΤην ευαρέσκεια του που οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν στο να βρεθεί λύση στο θέμα του «χαρατσιού» εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος από την σύσκεψη των αρχηγών τονίζοντας ότι είναι «έκτακτο και προσωρινό το μέτρο» οπότε «πρέπει να περάσουμε ενιαίο φόρο προοδευτικό και με αφορολόγητο όριο».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατέληξε για το 2013 στην είσπραξη του τέλους ακινήτων με έναν μεταβατικό τρόπο με βάση τον οποίο «ελαφρύνονται οι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι» αν και θα συνεχίσει να εισπράτεται ο φόρος μέσω της ΔΕΗ. Ετσι – επισήμανε- «το 2014 θα μεταφερθεί στις εφορίες ο ενιαίος φόρος θα περιλάβει και άλλους φόρους ακινήτων» αφού «θα έχει ετοιμαστεί βάση δεδομένων ώστε να γίνει η είσπραξη μέσω εφοριών».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «έστειλε μήνυμα σταθερότητας» και είναι «εγγυητής της κυβέρνησης». Σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία τόνισε ότι σήμερα «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και πώς «στο βίωμα Ελλάδος αντιτάσσουμε βίωμα Κύπρου».

Για το θέμα του ανασχηματισμού ο Ε.Βενιζέλος επισήμανε ότι «ισχύει η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ» τονίζοντας πως «αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν» και ότι «πρέπει να αποδώσει». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «δεν τίθεται θέμα δικής μου συμμετοχής» χαρακτηρίζοντας «γελοία και προσβλητική» την σχετική φημολογία. Υπενθύμισε δε πως  «εγώ ήμουν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έφυγα για να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». Δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε τέτοιο θέμα στην σύσκεψη των αρχηγών σημειώνοντας πως ο ανασχηματισμός «είναι τυπικό θέμα που αφορά τον πρωθυπουργό». Ωστόσο δεν απέφυγε τα «καρφιά» για τις χθεσινές διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου: «Δεν είναι δυνατόν να μην γίνεται αντιληπτό ότι πιέσεις μέχρι ενός σημείου μπορούμε να δεχθούμε…» είπε χαρακτηριστικά.
kouvelisΑπό την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης χρησιμοποίησε συγκεκριμένη ορολογία, προκειμένου να δώσει την αίσθηση της αλλαγής. Όπως είπε «το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων»και πως η αντικατάσταση αυτή θα ελαφρύνει τους οικονομικά αδύνατους. Παραδέχθηξε φυσικά ότι η είσπραξή του θα γίνεται μέσω ΔΕΗ, τόνισε δε ότι θα είναι προοδευτικός. Χαρακτηριστικά ανέφερε οτι  « αποφασίσαμε να αντικατασταθεί το ειδικό τέλος από τον φόρο ακινήτων και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα πράγμα που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες. Βεβαίως ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ αλλά με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία δηλαδή η πλήρης αποδέσμεση από τις άλλες υποχρεώσεις του χρήστη ηλεκτρικού ρεύματος» προσθέτοτνας πως  «δεν έχει καμμία σχέση αυτό με διατήρηση του ΕΤΗΔΕΕ».
Πιο σαφής ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. ξεκαθάρισε ότι και φέτος το ΕΕΤΗΔΕ θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ, παραδέχθηκε ότι ο φόρος θα είναι μόνιμος και πως οι τελικές αποφάσεις για υο ύψος του αφορολόγητου θα ληφθούν από την τρόικα…
«Κουβεντιάσαμε τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου για ακίνητα» επισήμανε μετά την σύσκεψη, ξεκαθαρίζοντας πως η είσπραξη του φόρου για το 2013 θα γίνει μέσω της ΔΕΗ
stournarasΠροσερχόμαστε στη συνάντηση με την τρόικα με κοινές θέσεις και είναι αρκετές. Για το επίμαχο θέμα, συμφωνήσαμε ότι θα ισχύσει σε μόνιμη βάση από το 2014 και μόνο για φέτος θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ» δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για το όριο απάντησε εύγλωττα: «Θα κάνουμε πρόταση στην τρόικα και θα σας πούμε»…
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι 3 πολιτικοί αρχηγοί εκτίμησαν ότι πρέπει να έχουν αποφασιστική στάση στο θέμα της συγχώνευσης Eurobank και Εθνικής προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ένωση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων. Σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών η πρόταση που θα καταθέσουν προς την Τρόϊκα θα είναι οι δόσεις αποπληρωμής να είναι τουλάχιστον 36 προκειμένου να διευκολυνθεί η είπραξη.
Ενδιαφέρον σημείο στην σύσκεψη ήταν η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά ο οποίος – για να αποφορτίσει το κλίμα στην αρχή της σύσκεψης – κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να υπερκεράσουν τις όποιες εσωτερικές κόντρες με την φράση «μην δίνετε σημασία στις διαρροές». Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι «άδειασε» τους πρωθυπουργικούς συμβούλους που άφηναν αιχμές για πρόωρες εκλογές οι οποίες έχουν προκαλέσει την οργή του Ε.Βενιζέλου.
By