Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

«O προϋπολογισμός θα εκτελεστεί με επιτυχία αρκεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα»

vouli

Με επιχείρημα ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα εκτελεστεί με επιτυχία, καθώς και ο αντίστοιχος του 2014, αρκεί να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, εμφανίστηκαν στη συζήτηση του προσχεδίου, οι εισηγητές της πλειοψηφίας.

Στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι Λυκουρέντζος και Κουτσούκος, υπενθύμισαν τις αρνητικές προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, οι οποίες – όπως σημείωσαν αμφότεροι – διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Τσακαλώτος, αμφισβήτησε εκ νέου την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως το κόστος της ύφεσης δεν αντιμετωπίστηκε, οι επενδύσεις δεν επέστρεψαν, και οι εξαγωγές αδυνατούν να υπερκαλύψουν την μείωση του ΑΕΠ.

Τόνους συγκρατημένης αισιοδοξίας περιείχε η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ, Α. Λυκουρέντζου, ο οποίος από την αρχή της παρέμβασής του, αναφέρθηκε στην επιτυχή άντληση 20 δις ευρώ από τις αγορές, στην ισόποση επιστροφή καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες και στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τελευταίων. Ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανασυγκρότηση της Κομισιόν υπό τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, για να διαπιστώσει πως «η Ελλάδα είναι μία απ” τις χώρες που θα επωφεληθούν των μέτρων χαλάρωσης της δημοσιονομικής στρατηγικής» και πως «η Ε.Ε. δεν είναι η Ευρώπη της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, όπως υποστηρίζει η δογματική Αριστερά«.

«Το προσχέδιο καταγράφει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη – και υπόσχεται να συνεχίσει την ίδια πορεία, για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, χαμηλή κατανάλωση, μείωση μισθών και συντάξεων» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ). Απέναντι στις αιτιάσεις της πλειοψηφίας για «διάψευση των προσδοκιών του ΣΥΡΙΖΑ«, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «διάψευση των ισχυρισμών του Γιάννη Στουρνάρα ότι κάθε ευρώ ιδιωτικοποιήσεων θα φέρει τρία ευρώ επενδύσεων», όπως και διάψευση της επιχειρηματολογίας περί μείωσης των επιτοκίων, αφού «σήμερα το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 7%«.

By