Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντισταθμιστικά μέτρα για όσους πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο ζητά το Ποτάμι

«Να διερευνηθεί η δυνατότητα διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές»

theodorakisA

Αντισταθμιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, ζητά με ανακοίνωση του το Ποτάμι. Παράλληλα επισημαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει «να διερευνήσει τις δυνατότητες διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές» και υπογραμμίζει πως πρέπει «να επιμείνουμε στην διατήρηση των στενών εμπορικών μας σχέσεων με την Ρωσία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Οι Έλληνες αγρότες είναι, ξαφνικά, μπροστά σε αδιέξοδο λόγω της ρωσικής απόφασης για εμπάργκο προϊόντων από την ΕΕ.

Το εμπάργκο πλήττει κυρίως τους μικρούς παραγωγούς νωπών φρούτων και λαχανικών και τις Ομάδες Παραγωγών της χώρας μας.

Η απειλούμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία πλήττει τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της εθνικής μας οικονομίας σε μια περίοδο που η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών είναι μονόδρομος για την μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου.

Υπολογίζεται πως τα αγροτικά προϊόντα καλύπτουν το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών ενώ η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία φτάνει τα 406 εκατ. ευρώ.

Η ρωσική απόφαση προέκυψε ως “παράπλευρη απώλεια” στην προσπάθεια της ΕΕ να προασπίσει τις ευρωπαϊκές αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά ταυτόχρονα ζητούμε να υποστηριχθεί η ελληνική αγροτική παραγωγή.

Η κυβέρνηση οφείλει, σε συνεργασία με την ΕΕ, να φροντίσει για την εξασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων των παραγωγών που πλήττονται και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι δυνατότητες διοχέτευσης των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές. Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για επαναδιάταξη των εξαγωγών μας προς περισσότερες αγορές.

Παράλληλα οφείλουμε να επιμείνουμε στην διατήρηση των στενών εμπορικών μας σχέσεων με την Ρωσία».

By