Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αντιχρυσαυγίτης ο νέος δήμαρχος… της Νέας Υόρκης

 Ο Μπιλ Ντε Μπλάζιο πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόπειρα της Χρυσής Αυγής να ανοίξει γραφεία στην Αστόρια το 2012

mayornewyork

Η αλλαγή του χρόνου έφερε αλλαγές και στο… τιμόνι της Νέας Υόρκης, το οποίο πλέον βρίσκεται στα χέρια ενός πολιτικού προερχομένου από την… αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο 52χρονος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο νέος δήμαρχος του Μεγάλου Μήλου, δεν θυμίζει σε τίποτα τους προκατόχους του Τζουλιάνι και Μπλούμπεργκ. Ιταλοαμερικανός ο ίδιος, παντρεμένος με μια Αφροαμερικανή ακτιβίστρια, πατέρας δύο παιδιών και αριστερός, αναλαμβάνει τα κλειδιά της πόλης με στόχο «να θέσει τέλος στις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που απειλούν την κοινωνική συνοχή», όπως δήλωσε ο ίδιος από την πρώτη ομιλία του κιόλας έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

«Ο πατέρας μου δεν είναι σαν εκείνους τους βαρετούς λευκούς που δεν ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάνε», λέει γι” αυτόν η 19χρονη κόρη του, Κιάρα, και μάλλον έχει δίκιο. Μιλάμε άλλωστε για τον ίδιο άνθρωπο που άλλοτε δήλωνε οπαδός των Σαντινίστας, που έχει κάνει μήνα του μέλιτος στην… Κούβα και που πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόπειρα της Χρυσής Αυγής να ανοίξει γραφεία στην Αστόρια το 2012.

Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και το τέλος της χρονιάς που μόλις έφυγε, ο Ντι Μπλάζιο κατείχε τη θέση του συνηγόρου του πολίτη, θέση από την οποία έδωσε μεγάλες μάχες ενάντια στις ρατσιστικές πρακτικές της αστυνομίας, υπερασπιζόμενος παράλληλα τις δημοκρατικές ελευθερίες και προωθώντας ποικίλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Προεκλογικά δεσμεύτηκε πως θα αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους Νεοϋορκέζους (από το 3,8% στο 4,3% για όσους κερδίζουν πάνω από 500.000 δολ. ετησίως) με στόχο να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι Νεοϋορκέζοι τον εμπιστεύθηκαν χαρίζοντάς του το συντριπτικό 73,4% στις δημαρχιακές εκλογές του Νοεμβρίου. Το ίδιο έκαναν και οι παραδοσιακά δημοκρατικοί Ελληνες της Νέας Υόρκης, στους οποίους άλλωστε ο Ντε Μπλάζιο είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

Αντίπαλος της Χρυσής Αυγής

«Στέκομαι εδώ σήμερα για να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο κόμμα της Χρυσής Αυγής που προσπαθεί να διεισδύσει στη Νέα Υόρκη. Δεν είσαστε ευπρόσδεκτοι σε αυτήν την κοινότητα, ούτε σε αυτήν την πόλη, ούτε σε αυτήν τη χώρα. Το μίσος και η αδιαλλαξία σας δεν πρόκειται να βρουν ακροατές στο Κουίνς, τον πιο πολυπολιτισμικό δήμο της Αμερικής, όπου άνθρωποι κάθε φυλής, εθνικότητας και θρησκεύματος ζουν αρμονικά μαζί. Η Χρυσή Αυγή αντιπροσωπεύει τη μισαλλοδοξία, τον διχασμό και την επίθεση στη διαφορετικότητα», είχε διακηρύξει τον Οκτώβριο του 2012 ο Ντιε Μπλάζιο από το βήμα συγκέντρωσης στην Αστόρια.

πηγή: ethnos.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By