Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντώνης Σαμαράς: Βγαίνουμε από την κρίση για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν πείσει τους πάντες»

samaras

 

Βγαίνουμε από την κρίση για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν πείσει τους πάντες ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει την την ανάπτυξη χωρίς νέα δανεικά.

«Πριν από δυο χρόνια, υποσχέθηκα να μην αφήσουμε τη χώρα να βγει από το ευρώ και να χρεοκοπήσει. Θα ήταν πολύ επώδυνο. Το είπαμε και το κάναμε. Κανείς δεν μιλάει πια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Υποσχέθηκα επίσης έξοδο από τα μνημόνια το ταχύτερο δυνατό.Το είπαμε και το κάναμε. Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και βγήκαμε στιςε αγορές νωρίτερα από το πρόγραμμα. Βγαίνουμε από τα μνημόνια από τα τέλη του 2014, αντί για τις αρχές του 2016. Βήμα-βήμα η χώρα ανακτά την αξιοππρέπειά της»,τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για ανάκαμψη από αυτό το τρίμηνο και μείωση της ανεργίας. «Είναι πολύ ψηλά η ανεργία αλλά για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες υποχωρεί σταθερά και θα συνεχίσει να υποχωρεί», σημείωσε.

Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι να εξαλειφθεί η ανελέητη γραφειοκρατία και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία.

samaras2

«Το κρίσιμο πλέον είναι οι μεταρρυθμίσεις. Έχουν δώσει αποτελέσματα και θα τρέξουν όχι επειδή το απαιτούν οι δανειστές αλλά επειδή πρέπει να προχωρήσουν. Πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα. Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε το πρόβλημα της ανεργίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, με μείωση του κόστους ενέργειας, μείωση του κόστους δανεισμού και περισσότερες ευκαιρίες.

Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τόνισε ότι θα περιλαμβάνει την μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης καθώς και την μείωση 30% της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Προχωρούμε σε αύξηση των δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο ενώ, προχωρούμε σε ρύθμιση – τομή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. «Ρύθμιση γενναία, αληθινή ανακούφιση που δίνει ώθηση στην αγορά, χωρίς να κινδυνεύει η οικονομία», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι έρχονται νέες φοροελαφρύνσεις. «Δική μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της παράταξης είναι λιγότεροι φόροι, αλλά πρέπει να πληρώνουν όλοι. Δική μου φιλοσοφία και φιλοσοφία της παράταξης είναι να πληρώνονται αξιοκρατικά ένστολοι, εκπαιδευτικοί, γιατροί, αλλά θα γίνει μόνο αν έχουμε πλεονάσματα», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο φόρος φυσικών προσώπων, θα πρέπει να διαμορφώνεται κατ” ανώτερο στο 33% από 42% που είναι και ο φόρος επιχειρήσεων στο 15% από 26% που είναι σήμερα.

By