Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία το Ισραήλ

Η Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της

gaza-3

 

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας που πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι πίεζε προκειμένου να συμφωνηθεί παύση των εχθροπραξιών για 18 ημέρες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ζήτησαν τροποποιήσεις στο σχέδιο πριν συμφωνήσουν στη διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 800 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους πολίτες και σε 36 Ισραηλινούς κυρίως στρατιώτες.

gaza-nekroi-epitheseis-rouketes

Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας για να συνεχίσει την καταστροφή των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Αυτός ο όρος είναι μάλλον απίθανο να γίνει δεκτός από την παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τον θύλακα από το 2007.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή της στην πρόταση για εκεχειρία.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται διαρκώς ιδιαίτερα από την Πέμπτη όταν τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 200 τραυματίσθηκαν από ισραηλινό κτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ το οποίο λειτουργούσε ως καταφύγιο στη Γάζα.

lwrida tis gazas

Το χτύπημα προκάλεσε οργή στους Παλαιστίνιους, αλλά και στον ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Μπαν Κι Μουν να το χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτο», ενώ η Ε.Ε. ζήτησε την Παρασκευή να διεξαχθεί αμέσως έρευνα για την ισραηλινή οβίδα που εβλήθη εναντίον του σχολείου του ΟΗΕ.

«Ζητούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια πλήρης έρευνα γι” αυτό το επεισόδιο», δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε..

Είναι η τέταρτη φορά που η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δέχεται πυρά, υπογράμμισε η εκπρόσωπος, η οποία κάλεσε όλα τα μέρη να σεβασθούν το απαραβίαστο και την ακεραιότητα της UNRWA.

Η Ε.Ε. επιμένει επίσης στην ανάγκη να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί στους αμάχους που το επιθυμούν, να διαφύγουν των μαχών.

By