Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απαγορεύθηκε η πρόσβαση στην Κριμαία του ηγέτη των Τατάρων

Οι Τάταροι τάχθηκαν το Μάρτιο εναντίον της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς

ukraine-tataroi2

Απαγορεύθηκε για πέντε χρόνια η πρόσβαση του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Μούσταφα Τζεμίλεφ στο ουκρανικό αυτό έδαφος που ενώθηκε το Μάρτιο με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Μετζλίς, η συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας.

Στον Τζεμίλεφ, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Κριμαία για το Κίεβο, επιδόθηκε από τους συνοριακούς φρουρούς ένα έγγραφο το οποίο του απαγορεύει την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία ως τις 19 Απριλίου 2019, διευκρίνισε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Λίλια Μουσλίμοβα.

«Η απόφαση αυτή δείχνει με τι «πολιτισμένο» κράτος έχουμε να κάνουμε», αντέδρασε ο Τζεμίλεφ στον ενημερωτικό ιστότοπο zn.ua. Στη δήλωση της Μετζλίς αναφέρεται επίσης πως παρόμοια απαγόρευση επιβλήθηκε και στον αντιπρόεδρο της συνέλευσης, τον Ασλάν Όμερ Κιρίμλι.

Οι Τάταροι, μια μουσουλμανική μειονότητα της Κριμαίας, τάχθηκαν το Μάρτιο εναντίον της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία μετά το δημοψήφισμα που καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τους Δυτικούς.

Το πρωί της Δευτέρας, περίπου 30 άνδρες με στολές παραλλαγής μετέβησαν στη Μετζλίς, την αντιπροσωπευτική συνέλευση των Τατάρων της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, για να υποστείλουν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε εκεί από τις 19 Απριλίου έπειτα από αίτημα του Τζεμίλεφ, του ιστορικού ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας.

Σε μια χειρονομία υπέρ της μειονότητας αυτής, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε ένα διάταγμα για την αποκατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας ως λαού που είχε καταπιεσθεί από τον Στάλιν.

Οι Τάταροι της Κριμαίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου αυτής της νότιας Ουκρανίας, μποϊκοτάρησαν ευρέως το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου που κατέληξε στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

Η κοινότητα αυτή αντιμετωπίζει με δυσπιστία τη Μόσχα από τότε που ο Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος κατηγορούσε τους Τατάρους ότι είχαν συνεργασθεί με τους Γερμανούς, είχε διατάξει στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τη μαζική απέλασή τους από την Κριμαία προς την κεντρική Ασία.

Δεν τους επετράπη να επιστρέψουν στην Κριμαία παρά μετά την περεστρόικα, στο τέλος της σοβιετικής εποχής. Η Ουκρανία ουδέποτε υιοθέτησε νόμο για την αποκατάστασή τους και οι Τάταροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα κυρίως γύρω από την ιδιοκτησία γης.

By