Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απειλούνται με εξαφάνιση οι «μπούμπουρες»

Τα 16 από τα 68 είδη αγριομελισσών της Ευρώπης κινδυνεύουν, και μαζί με αυτές κινδυνεύουν και οι καλλιέργειες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς χάνουν τους «επικονιαστές» τους

mpoumpouras

Το ένα τέταρτο σχεδόν των αγριομελισσών της Ευρώπης απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της εντατικοποίησης της γεωργίας που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπως προειδοποίηση τη Δευτέρα η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN).

Τα 16 από τα 68 είδη αγριομελισσών της Ευρώπης κινδυνεύουν, και μαζί με αυτές κινδυνεύουν και οι καλλιέργειες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς χάνουν τους «επικονιαστές» τους.

«Από τα πέντε σημαντικότερα έντομα που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας τη γύρη τους, τα τρία είναι είδη αγριομελισσών» τονίζει η IUCN, στην οποία μετέχουν κυβερνήσεις κρατών, επιστήμονες και οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας. «Μαζί με τα άλλα έντομα-επικονιαστές, οι αγριομέλισσες συνεισφέρουν περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή γεωργία» προσθέτει. Από τα ευρωπαϊκά είδη, ο πληθυσμός των μισών συρρικνώνεται, και μόνο το 13% εξ αυτών αυξάνεται.

Οι αγριομέλισσες, γνωστές και ως «μπούμπουρες», είναι μεγαλύτερες από τις μέλισσες, ζουν σε μικρές κυψέλες, μέχρι 200 έντομα κάθε φορά, και δεν φτιάχνουν κηρήθρες. Ορισμένα είδη εκτρέφονται ειδικά για να γονιμοποιούν τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες στα θερμοκήπια. Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες και για το μέλλον των μελισσών, καθώς ο αριθμός τους μειώνεται επίσης δραματικά, λόγω ασθενειών.

By