Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απενοχοποιείται ο… ψηφιακός κόσμος

Ένας ακόμα λόγος για να μην φωνάζουν οι… μαμάδες

child-with-gameΚαι ποιο παιδί δεν έχει ακούσει τη μητέρα του να του λέει να φύγει από το κομπιούτερ ή την παιχνιδομηχανή για να πάει να διαβάσει. Ποιος δεν έχει διαβάσει μελέτες ειδικών (και μη) για τους κινδύνους κατάχρησης των τηλεοράσεων, των βιντεοπαιχνιδιών και γενικότερα του «ψηφιακού κόσμου».

Όλα αυτά έρχεται να ανατρέψει η γαλλική Ακαδημία Επιστημών που δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Παιδιά και Οθόνες», στην οποία αναφέρει πως τα βιντεοπαιχνίδια «μπορεί να διεγείρουν πολλές δεξιότητες» και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να γίνουν «χώρος πειραματισμού και καινοτομίας».

Όπως επισημαίνουν, η απομόνωση πάνω από μια οθόνη γίνεται προβληματική αν παύει να προσφέρει ευχαρίστηση στο παιδί και μετατρέπεται σε εξάρτηση.

Βέβαια, από την έκθεση των Γάλλων επιστημόνων δεν γλιτώνει η τηλεόραση, καθώς όπως υποστηρίζουν «η παθητική έκθεση στην οθόνη τής τηλεόρασης απομονώνει και δεν βοηθά τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα». Παράλληλα, σημειώνουν πως δύο ώρες τηλεθέασης την ημέρα μειώνουν το ενδιαφέρον των μαθητών στην τάξη κατά 7% και κατά 6% τις δεξιότητες των 10χρονων μαθητών στα μαθηματικά.

 

 

By