Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ

 1765 υπάλληλοι αναμένεται να μπουν στο καθεστώς της κινητικότητας

panepistimio fosphotosΣτις δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκινούν από αύριο και στην πενθήμερη της επόμενης εβδομάδας, που έχει προκηρύξει η πανελλήνια ομοσπονδία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, θα συμμετάσχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ). Αύριο το πρωί, οι σύλλογοί τους προγραμματίζουν συγκεντρώσεις στα ιδρύματά τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα στο ΑΠΘ, εκπρόσωποί τους μίλησαν για «προσχηματική» αξιολόγηση δομών, αφού «πρώτα ορίστηκε ο αριθμός των πλεοναζόντων και μετά τα κριτήρια», ενώ πρόσθεσαν ότι το αίτημά τους για «καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση» είναι δίκαιο και ότι «ο αγώνας θα είναι ανυποχώρητος».

Ζήτησαν από τους γονείς και τους πρωτοετείς φοιτητές, που επρόκειτο να ξεκινήσουν να εγγράφονται από την προσεχή Τετάρτη, να δείξουν «κατανόηση» και «στήριξη» στις κινητοποιήσεις τους, γιατί – όπως είπαν – «εκτός των θέσεων εργασίας, γίνονται για να υπάρχει δωρεάν, δημόσιο πανεπιστήμιο».

Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ζήτησαν να «επανεξετάσει» τη θέση της και να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων για το προσεχές διάστημα, «όπως έκαναν οι πρόεδροι των ΤΕΙ».

«Όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 6239 και από αυτούς, τους 1765 προτίθεται η κυβέρνηση να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για το 25% του διοικητικού προσωπικού όλων των ιδρυμάτων της χώρας. Αυτό σημαίνει καταστροφή των δημόσιων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μεγάλο το διακύβευμα και αφορά την κοινωνία όλη» τόνισε ο γενικός γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ) Σάββας Παπαδόπουλος.

Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι «δεν πλεονάζει κανείς» και ότι, μετά την εφεδρεία και την περσινή διαθεσιμότητα, αλλά και τις «αθρόες» συνταξιοδοτήσεις, ήδη «πολλά ιδρύματα υπολειτουργούν». Όπως ανέφεραν, στο ΑΠΘ «750 διοικητικοί υπάλληλοι εξυπηρετούν 2200 μέλη ΔΕΠ και 70.000 φοιτητές», ενώ στο ΠΑΜΑΚ, «οι 154 υπάλληλοι καλύπτουν 181 μέλη ΔΕΠ και 15000 φοιτητές, αλλά και μεταπτυχιακούς». Τέλος, στο ΑΤΕΙΘ «οι 153 υπάλληλοι εξυπηρετούν περίπου 21.500 σπουδαστές».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By