Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αποδείξεις από «φοροφυγάδες» με μπόνους το ΦΠΑ

Γερμανικού τύπου σύστημα κινητροδοτήσεων, που θα φτάνουν μέχρι και στην επιστροφή μέρους του ΦΠΑ, για την συγκέντρωση αποδείξεων από κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Του Νίκου Φιλιππίδη

EforiaΣτα πλάνα του υπουργείου είναι οι αποδείξεις από τους κλάδους που ανήκουν στην ζώνη υψηλού κινδύνου της φοροδιαφυγής, που θα μετράνε «διπλά» στην εφορία και όλες οι υπόλοιπες.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σημαντικό όφελος θα προσφέρουν οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων – υποδημάτων, κομμωτήρια, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α. Δηλαδή θα προβλεφθούν ειδικά φόρο – μπόνους, που μπορεί να φτάνει από το 3% έως και το 5% του ΦΠΑ, για τους φορολογούμενους που θα συλλέγουν αποδείξεις από συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών.

Για τις υπόλοιπες αποδείξεις σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα σύστημα κληρώσεων βάσει του κωδικού της απόδειξης που θα διενεργούνται κάθε μήνα με δώρα, δωροεπιταγές, ταξίδια και άλλα είδη κατανάλωσης.

Κίνητρα και για την χρήση των καρτών, χρεωστικών και πιστωτικών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει ότι οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν πιστωτικές θα έχουν ως αντάλλαγμα μια έκπτωση από την αξία της συναλλαγής τους. Πιθανότατα θα απολαμβάνουν χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α.
Παράλληλα όπως γνωστοποίησε χτες ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει νομοσχέδιο προκειμένου να αλλάξει την νομοθεσία ώστε να μην επιτρέπονται συναλλαγές με μετρητά για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By