Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποκάλυψη ποσού «μαμούθ» 35 εκατ. ευρώ για μίζες στα εξοπλιστικά

Απολογία του Νίκου Ζήγρα σε Ελβετούς εισαγγελείς έφερε στο προσκήνιο ακόμη ένα σκάνδαλο

zigras

Απολογία του εξαδέλφου του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκου Ζήγρα οδήγησε στην αποκάλυψη ακόμη 35 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν δοθεί με την μοφή μίζας στον προφυλακισθέντα πολιτικό από ρωσική εταιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Ζήγρας, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απολογήθηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα σε δύο Ελβετούς εισαγγελείς.

Στην απολογία περιέγραψε πως διακινούνταν οι μίζες μέσω συγκεκριμένης τράπεζας και υπεράκτιων εταιρειών, αλλά και με εμπλοκή δύο μεγάλων δικηγορικών γραφείων στην Ελβετία, που είχαν και συγκεκριμένο πελάτη, ο οποίος είναι βασικός κατηγορούμενος στο άλλο σκάνδαλο.

Μετά την απολογία του κ. Ζήγρα, άνοιξε η έρευνα για εμπλοκή Ελβετών αξιωματούχων. Σε ό,τι αφορά το νέο ποσό των 35 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν από τη ρώσικη Antey (πύραυλοι Tor-M1) προς εταιρεία του Βλάση Καμπούρογλου, ο οποίος πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στην Τζακάρτα πριν από δύο χρόνια. Διακινείται μέσω της εταιρείας ΠΕΝΚΕΛ που εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Στη δικογραφία εμφανίζεται επίσης έγγραφο για θυρίδα της Γκούντρουν, πρώην συζύγου του Τσοχατζόπουλου, που δέχεται περίπου 620.000 δολάρια και η ίδια να τα τοποθετεί σε θυρίδα της Credit Suisse στην περιοχή Παράντεπλατς της Ζυρίχης, όπως γράφει το «Βήμα». Τα μετρητά, σύμφωνα με την έκθεση των ελβετικών αρχών, προέρχονταν από την προμήθεια των Tor-M1 της ρωσικής Antey και μέσω μεσαζόντων κατέληξαν στον κ. Τσοχατζόπουλο.

Κατά το ίδιο έγγραφο, η θυρίδα ανοίχτηκε και βρέθηκαν 580.000 δολάρια και χειρόγραφη σημείωση στην οποία φαινόταν ότι η κόρη τους, Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε αποσπάσει τις υπολειπόμενες 40.000 δολάρια. Η θυρίδα συνδεόταν με λογαριασμό στην ίδια τράπεζα που τροφοδοτήθηκε με 500.000 δολάρια από τη γνωστή υπεράκτια Morelia.

By