Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η κυβέρνηση «χαρίζεται» στη Ferrostaal

Εδώ και δύο χρόνια η προανακριτική για τον Άκη ζητούσε αγωγές κατά των γερμανικών εταιρειών που ζημίωσαν το κράτος

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Εν αναμονή της επανέναρξης της δίκης Τσοχατζόπουλου στις 8 Μαΐου, για την αγορά των περίφημων υποβρυχίων, χρήσιμο είναι να θυμηθούμε κάποια δεδομένα.

Η παραπομπή του σε δίκη από το Συμβούλιο Εφετών, στηρίχθηκε στο πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία το 2011 ήταν «καταπέλτης» για την πρώην υπουργό για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. [space size=»30″]

Σύμφωνα με το πόρισμα της προανακριτικής, της οποία προέδρευε ο Μάρκος Μπόλαρης, η ποινική δίωξη του Άκη Τσοχατζόπουλου, αφορούσε το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος για το διάστημα 1η Νοεμβρίου 1999 μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2007 κατά το οποίο – σύμφωνα πάντα με το πόρισμα – ο πρώην υπουργός έλαβε τουλάχιστον 7.777.373 δολάρια, λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα. Επίσης προτάθηκε να παραπεμφθεί για φυσική αυτουργία και ηθική αυτουργία σε πράξεις που συγκροτούν την κατ’ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά την περίοδο 17 Νοεμβρίου 1999 έως 16 Απριλίου 2010.

Όμως η προανακριτική επιτροπή ζητούσε και ορισμένα άλλα πράγματα:
– Να δώσει εντολή ο Υπουργός Οικονομικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να ασκηθεί αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του δημοσίου.
– Να ληφθεί επίσης κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο, όπως κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών και άλλων τίτλων που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του δημοσίου.

Να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.
Το σκεπτικό αυτής της «υπέρβασης» της Προανακριτικής ήταν απλό: Αυτά τα χρήματα τα οποία κατηγορείται ότι πήρε ως «μίζα» ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τα πήρε μεν από γερμανική εταιρεία, αλλά δεν ήταν γερμανικά! Προφανώς την «μίζα» την πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο, άρα ο ελληνικός λαός, αφού επιβαρύνθηκε το κόστος της αγοράς των υποβρυχίων. Και επειδή μιλάμε για ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ η επιτροπή πρότεινε να ασκηθούν διώξεις κατά της εταιρείας Ferrostaal ίσως και κατά των ναυπηγείων HDV ώστε το ελληνικό δημόσιο να πάρει πίσω μέρος έστω από την ζημία που υπέστη.

Αυτά το 2011. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει κατατεθεί από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους η αγωγή, αλλά δεν έχουν κινηθεί καν οι διαδικασίες! Όταν σε κάθε επίσκεψη της τρόικας αναζητούνται πολύ λιγότερα χρήματα, προκαλεί ερωτήματα η αβελτηρία και η «large» διάθεση του ελληνικού δημοσίου…

FerrostaalΔιαβάστε το επίμαχο σημείο του τότε πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και… βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Α
Πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού Αθανάσιου – Απόστολου Τσοχατζόπουλου.

Α.1Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του άρθρου 235 Π.Κ. με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Ν. 1680/1950:

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Υπουργού, Αθανασίου – Αποστόλου Τζοχατζόπουλου, για το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο διέπραξε κατά το χρονικό διάστημα από 1/11/1999 μέχρι 27-9-2007 κατά το όποιο έλαβε το συνολικό ποσό τουλάχιστον των 7.777.373 δολαρίων Η.Π.Α.( ή όποιο μεγαλύτερο τυχόν προκύψει κατά την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα και την διερεύνηση όλων των λογαριασμών της Torcaso και των λοιπών συνδεομένων φυσικών και νομικών προσώπων) λαμβάνοντας για τον εαυτό του παράνομα περιουσιακά ωφελήματα.

Α.2 Για τα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα:
Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Αθανασίου – Αποστόλου Τζοχατζόπουλου, για φυσική αυτουργία σε μια πράξη και ηθική αυτουργία σε όλες τις λοιπές επιμέρους πράξεις που συγκροτούν την κατ εξακολούθηση παραβίαση της νομοθεσίας για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την χρονική περίοδο από 17-11-1999 μέχρι 16-4-2010.

Β Η Επιτροπή εκτός από την υποβολή της πρότασης για άσκηση ποινικής δίωξης ζητάει από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, την διαβίβαση του πορίσματος, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κατά νόμο εκπρόσωπο του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για :

Β.1.
Να παρασταθεί το ελληνικό δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και την Γερμανία σε βάρος των ενεχομένων στην εκτεταμένη επιχείρηση δωροδοκίας καθώς και σε βάρος της εταιρείας Ferrostaal.
Β.2.
Να ασκήσει σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς αποζημίωση σε βάρος κάθε ενεχομένου προσώπου στην Ελλάδα και στην Γερμανία και ιδίως κατά της εταιρείας Ferrostaal δράστη εκτεταμένης δωροδοκίας στην Ελλάδα.
Β.3.
Να ασκηθεί αυτοτελώς αγωγή σε βάρος του πρώην Υπουργού προς επιδίκαση αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Β.4.
Να ληφθεί κάθε ενδεικνυόμενο ασφαλιστικό μέτρο (ενδεικτικά συντηρητική κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων (τραπεζικών λογαριασμών μετοχών, άυλων τιτλων θυρίδων κ.λ.π που θα βρεθούν στην κατοχή των υπόπτων) καθώς και σε εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης επί ακινήτων κ.λ.π. προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα και οι νόμιμες αξιώσεις του Δημοσίου.
Β. 5.
Να γίνει από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, καταλογισμός προστίμων για τυχόν φορολογικές παραβάσεις.

Γ. Η Επιτροπή ζητάει από τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, την διαβίβαση του πορίσματος, των πρακτικών και των εγγράφων καθώς και του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε προς την λειτουργούσα Επιτροπή Εξοπλισμών, για διευκόλυνση των εργασιών της επειδή προέκυψαν αναφορές στις συμβάσεις Α.Ω. και στην εκτέλεση τους, τις οποίες αυτή ερευνά.

By