Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποκαλύφθηκαν πλήρως οι Σφίγγες της Αμφίπολης

Βρέθηκε τμήμα από τη ράχη του Λέοντος

amfipoli_tafos_kavala_citypedia

Η πλήρης αποκάλυψη των μαρμάρινων Σφιγγών που βρέθηκαν στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, η εύρεση τμήματος από τη ράχη του Λέοντος, αλλά και μικρού τμήματος της ανωδομής του μνημείου, είναι τα νέα δεδομένα από τις ανασκαφές που διεξάγει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με την αφαίρεση, μέχρι στιγμής, των έντεκα λίθων από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύφθηκαν εξ ολοκλήρου οι Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου.

amfi 1

Το ύψος των αγαλμάτων είναι 1,45 μ. Το συνολικό ύψος με τις κεφαλές υπολογίζεται ότι θα έφτανε τα δύο μέτρα περίπου.

Στους κορμούς, τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα.

amfi 2

Κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν τμήματα των πτερών των Σφιγγών -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και τα οποία επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.

Βρέθηκε, επίσης, τμήμα από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης.

Τόσο οι Σφίγγες, όσο και ο Λέων φαίνεται να προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων, εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δυο αποχρώσεις αντίστοιχα.

Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων».

Αυτοψία στον αρχαιολογικό θησαυρό

Νωρίτερα, την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης παρακολουθεί, από το πρωί, η γ.γ του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη έφτασε στην περιοχή, περίπου στις 8 το πρωί, συνοδευόμενη από στενή συνεργάτη της.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι μαρμάρινοι λίθοι -βάρους 500 κιλών ο καθένας- απομακρύνονται δεξιά και αριστερά από το νέο αρχαιολογικό εύρημα.

Από χθες το απόγευμα στήνεται ειδικό ξύλινο σκέπαστρο ώστε να προστατευτούν οι Σφίγγες από πιθανές αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Την ίδια στιγμή, ένα ιδιότυπο «κυνηγητό» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των φυλάκων του αρχαιολογικού χώρου και των επισκεπτών.

Στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής, ανεβαίνουν με τζιπ στους γύρω λόφους για να αποσπάσουν έστω και μια μακρινή φωτογραφία από τα ευρήματα, που παραμένουν καλυμμένα.

By