Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το «δώρο» του Μανιτάκη στον Τόμσεν

Πως αιφνιδίασε ο υπουργός τους τροϊκανούς

manitakisΤου Γιάννη Πιτταρά

Πέμπτη πρωϊ, παραμονή του κρίσιμου eurogroup στο Δουβλίνο.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ετοιμάζει βαλίτσες για το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών και προσπαθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να αποσπάσει την συμφωνία των τροϊκανών για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.

Ο Αντώνης Μανιτάκης μετά από πολύ καιρό καλείται και πάλι σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους ελεγκτές της τρόικα.

Το μεσημέρι της ίδια μέρας πηγαίνει εκτάκτως στο Μέγαρο Μάξιμου για να συναντήσει τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

Βγαίνοντας φροντίζει να στείλει το μήνυμα: «έχω άψογη συνεργασία με όλους τους υπουργούς…»

Αναχωρεί για το νέο του ραντεβού με τους δανειστές μας και την γνωστή εμμονή του στους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα.

«Η εφαρμογή των κανόνων του Κώδικα του Δημοσίου…» είναι η μόνιμη επωδός του στους ελεγκτές της τρόικα, περιγράφουν όσοι μετέχουν σε ανάλογες συσκέψεις.

Εκείνη την ημέρα όμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποφασίσει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα.

Από το βράδυ έχει δώσει εντολή στο γραφείο του να μεταφράσουν και να βγάλουν δώδεκα φωτοτυπημένα αντίγραφα τις σελίδες του Συντάγματος της Ελλάδας που αναφέρεται στον δημόσιο τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο ίδιος, θεωρεί ότι μόνον έτσι θα πειστούν οι δανειστές μας ότι τα όσα προτείνουν για απολύσεις εδώ και τώρα των επίορκων υπαλλήλων θα εκπέσουν στα δικαστήρια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια τρύπα στο κενό.

Πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομικών με έναν ογκώδη φάκελο και στην αρχή της σύσκεψης μοιράζει ο ίδιος στον Τόμσεν και την πολυπληθή ομάδα του τις… φωτοτυπίες του Συντάγματος!

Οι τροϊκανοί κοιτάζονται με απορία και βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο.

Λίγες ώρες μετά αποχωρούν έχοντας ανά χείρας σε φωτοτυπίες το μεταφρασμένο κείμενο του Συντάγματος της Ελλάδας «δώρο» του Συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη…

By