Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απομακρύνεται η Eυρώπη από τη λιτότητα;

Η πορεία της οικονομίας εξαρτάται και από τη ψυχολογία, σύμφωνα με τον σχολιαστή των Financial Times.

ECB 4 Οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όλες τις προηγούμενες ημέρες πυροδότησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας στους Βρετανούς σχολιαστές που « βλέπουν» αλλαγή κλίματος κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και αυξημένη πρόθεση υπέρ της αναθεώρησης της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται.

«Τα άστρα φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με μια απομάκρυνση από τη λιτότητα», σχολιάζει ο Τζέιμς Μακίντος στους Financial Times και προχωρά σε μια συρραφή δηλώσεων αρχής γενομένης από τη στοιχειοθετημένη αμφισβήτηση της μαθηματικής φόρμουλας στην οποία βασίστηκε η θεωρία Ρόγκοφ-Ράινχαρτ για τη σχέση χρέους-ανάπτυξης. Σημειώνεται βέβαια πως πάνω σε αυτή τη θεωρία ήταν  πολλοί εκείνοι που στήριξαν την επιχειρηματολογία τους υπέρ της λιτότητας.

Ο συντάκτης των Financial Times παραπέμπει επίσης στη συνέντευξη του Μπιλ Γκρος της Pimco τη Δευτέρα στην εφημερίδα. Ο αμερικανός επενδυτής ομολόγων τόνισε ότι η δαπάνη χρημάτων και όχι η λιτότητα είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Οι Βρετανοί αναλυτές υπενθυμίζουν επίσης τις φωνές από το ΔΝΤ υπέρ της χαλάρωσης της λιτότητας, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία. Φυσικά η επίμαχη αυτή πρόταση υπενθυμίζουμε ότι αποτέλεσε σημείο αιχμής στη σχέση του γερμανού υπουργού οικονομικών και του αμερικανού ομολόγου του.

Ο Μακίντος αναφέρετε και  στη χθεσινή  ομιλία του Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στην οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι η λιτότητα ίσως έχει φτάσει στα όριά της, λόγω της εντεινόμενης αντίθεσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Η μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, δεν κατέγραψε  σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων  καθώς σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times οι δηλώσεις των αξιωματούχων όπως και η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ, δημιουργούν μια τάση ηρεμίας που άλλωστε είναι και το ζητούμενο για τις αγορές.

By