Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απορρίπτει τα τελεσίγραφα ο Μόρσι

Διαψεύδουν τα περί πραξικοπήματος στρατός και κυβέρνηση

Morsi

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο καθώς ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει τα τελεσίγραφα στρατού και αντιπολίτευσης να παραιτηθεί και κάνει λόγο για προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις τη Δευτέρα με απολογισμό οκτώ νεκρούς στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά την έφοδο στα γραφεία των Αδερφών Μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ ήδη μέχρι χθες είχαν παραιτηθεί πέντε υπουργοί ενώ σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Καμέλ Αμρ υπέβαλε την παραίτησή του και εάν γίνει αποδεκτή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας αρνούνται πως το τελεσίγραφο του επικεφαλής τους υπαινίσσεται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και τονίζουν πως μοναδικός τους στόχος είναι να οδηγήσουν τους πολιτικούς να φθάσουν σε μία συνεννόηση.

Ωστόσο η ιδέα δεν φάνηκε να προκαλεί έντονες αντιδράσεις… Αντίθετα, χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες μεγάλες πόλεις δέχθηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση του στρατού και φώναζαν συνθήματα όπως «ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», αναφερόμενοι στον αρχηγό του στρατού και υπουργό Αμυνας, Αμπντέλ Φάταχ αλ –Σίσι.

Παρέμβαση Ομπάμα με τηλεφώνημα σε Μόρσι

Αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές συνέστησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του ο Μόρσι διαβεβαίωσε τον αμερικανό ομόλογό του ότι η Αίγυπτος «οδεύει μπροστά» μέσω μιας ειρηνικά δημοκρατικής μετάβασης.

Έκκληση για διάλογο απηύθυνε και ο ΟΗΕ έκκλση για διάλογο, τονίζοντας ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By