Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποστάσεις από τον Ντάισελμπλουμ παίρνει η ΕΚΤ

Dijsselbloe
Copyright: Reuters

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σχετικά με το κυπριακό μοντέλο διάσωσης, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο είναι μοναδικές.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ πήρε αποστάσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε δηλώσεις τους προς τους Financial Times υποστήριξε πως η διάσωση της Κύπρου συνιστά μοντέλο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Μπενουά Κερέ υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο είναι μοναδικές στο είδος τους και δεν πρόκειται να τύχουν ευρείας εφαρμογής στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Η τραπεζική κρίση στην Κύπρο επιβεβαιώνει ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών και μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, τόνισε ο γάλλος τραπεζίτης. Τέλος ο Κερέ επανέλαβε την υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει τα πάντα στο πλαίσιο της εντολής της προκειμένου να υπερασπιστεί το κοινό νόμισμα.

Ας σημειωθεί ότι μετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του στο Twitter ανασκεύασε, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος συνιστά ειδική περίπτωση. Υπογράμμισε επίσης ότι οι λύσεις που δίνονται με τα προγράμματα βοήθειας είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα των χωρών που είναι αντιμέτωπες με την κρίση.

«Η λύση απαιτεί θυσίες από τους Κύπριους»

O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια αποτίμηση της απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκε λύση που αποτρέπει την χρεοκοπία της μεγαλονήσου.

«Οι 17 κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν αφήνουν καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ», τόνισε σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ο κ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι η λύση που βρέθηκε απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους Κυπρίους. Οι Κύπριοι θα πρέπει να αναδιοργανώσουν το τραπεζικό τους σύστημα και να διαφοροποιήσουν την οικονομίας τους, επισήμανε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι υποχρέωση της ΕΕ στο σύνολό της να βοηθήσει την Κύπρο να αναπροσανατολίσει την οικονομία της, πέρα των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα της χορηγήσει.

Ο τέως πρόεδρος του Eurogroup επικρίνει έντονα τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Κύπρος, λέγοντας ότι τον έκανε να αισθανθεί ντροπή το γεγονός ότι οι Κύπριοι αντιμετωπίστηκαν ωσάν να ήταν όλοι «συμμορίτες και γκάνγκστερ». Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις εικόνες από τα πλακάτ που περιέφεραν κάποιοι στους δρόμους της Κύπρου και τα οποία παρουσίαζαν την καγκελάριο με ναζιστική στολή.

«Θα πρέπει να συζητούμε μεταξύ μας, παρά να μιλούμε ο ένας για τον άλλο», παρατήρησε ο λουξεμβούργιος πολιτικός.

Σόιμπλε: Ζηλεύουν λίγο οι άλλοι

Ζήλια διακρίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κριτική που ασκείται για το ρόλο της Γερμανίας στην «ευρωκρίση». Σε συνέντευξή του στο ZDF, ο Σόιμπλε εκλήθη να σχολιάσει την παρατήρηση ότι η Γερμανία «έχει γίνει ο μπαμπούλας της Ευρώπης». Απαντώντας, ο κ. Σόιμπλε συγκρίνει την κατάσταση στην Ευρώπη με μια σχολική τάξη, λέγοντας πως «όταν κάποιος έχει καλύτερες επιδόσεις, οι υπόλοιποι που είναι αντιμέτωποι με λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν». Ωστόσο, διευκρινίζει ο γερμανός πολιτικός, οι υπόλοιπες χώρες «γνωρίζουν ότι η Γερμανία ανταποκρίνεται στις ευθύνες της, και αναμένει από τους υπόλοιπους να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Ενισχύεται η Μέρκελ

Παρά το γεγονός ότι η διαχείριση της κυπριακής κρίσης, στο πλαίσιο του Eurogroup, επικρίνεται έντονα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, στη Γερμανία αντιμετωπίζεται μάλλον ευνοϊκά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις η καγκελάριος Μέρκελ και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, CDU/CSU. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid για λογαριασμό του RTL και του περιοδικού Stern, οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν μία ποσοστιαία μονάδα και φτάνουν το 41%, ενώ στο 24% παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μία μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Die Grüne) και περιορίζονται στο 14%. Μία μονάδα χάνουν και οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP), που επιστρέφουν στο 5% και στη μάχη για την πολιτική επιβίωση. Τέλος, μία μονάδα κερδίζει η Αριστερά (Die Linke).

(Πηγή: DW)[space size=»30″]

By