Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποστάσεις του ΠΑΣΟΚ από την απόφαση- σοκ του ΝΣΚ

«Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου»

pasok622_201113

Σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που δίνει τη δυνατότητα σε εφοριακούς να κάνουν εφόδους σε σπίτια φορολογούμενων πολιτών που έχουν οφειλές, παίρνει το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του κόμματος επισημαίνεται πως «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας» και υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά «η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».

Αναλυτικά η απάντηση του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ: 

«Επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε το πλήρες κείμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης.

Είναι όμως προφανές ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν κάμπτει τις αυστηρές συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας που κατοχυρώνεται και από το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το πώς ορίζεται η καλυπτόμενη από το άσυλο κατοικία είναι διεθνώς γνωστό επιστημονικά και νομολογιακά εδώ και δεκαετίες, για την ακρίβεια από τον 18ο αιώνα.

Όταν για τη διερεύνηση ειδεχθών εγκλημάτων, της τρομοκρατίας και όλων των μορφών οργανωμένου εγκλήματος πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συνταγματικές και δικαστικές εγγυήσεις του ασύλου της κατοικίας, αυτό προφανώς ισχύει και για τις φορολογικές παραβάσεις διοικητικές και ποινικές.

Η Ελλάδα είναι και θα μείνει κράτος δικαίου».

By