Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αποσύρθηκε για να ξαναέρθει με αλλαγές η διάταξη για την ψήφο των μεταναστών

Πιέσεις και αντιδράσεις σχετικά με τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών

Vouli

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται σήμερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης  επανακατέθεσε την τροπολογία με την οποία αφαιρείται από τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα και τους ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται απόψε στην Ολομέλεια, ο κ. Μιχελάκης επανακατέθεσε χωρίς αλλαγή την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει τη σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης, το άρθρο αυτό επανακατατέθηκε ως έχει στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει το σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών.

Σημειώνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ  ζητά να εξαιρεθούν από τη διάταξη οι μετανάστες που ζουν για χρόνια στην Ελλάδα (δεν έχει οριστεί το πόσο) και οι ομογενείς. Ο κύριος λόγος είναι γιατί αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του, από τον Γ. Παπανδρέου, τον Γ. Ραγκούση, την Α. Διαμαντοπούλου κ.α. που είχαν καταθέσει τον προηγούμενο νόμο που αναγνώριζε την ψήφο στους νόμιμους μετανάστες.

Ακόμα, υπάρχει πίεση από τη ΔΗΜΑΡ εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί για υποταγή στη δεξιά ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

By