Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αποτροπιασμός για τον αποκεφαλισμό του Γάλλου ομήρου

Aποκεφαλίστηκε στην Αλγερία από οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος

Algeria French Hostage

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Νίκαια της Γαλλίας, τον τόπο καταγωγής του Ερβέ Γκουρντέλ, που αποκεφαλίστηκε στην Αλγερία από οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι, μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, «συμβούλιο άμυνας», ενώ σε δηλώσεις του χθες σημείωσε ότι η Γαλλία «ζει μια δοκιμασία», αλλά «δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό».

Ο Ολάντ τόνισε πως η δολοφονία ενισχύει την «αποφασιστικότητά» του να αγωνισθεί κατά αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχισθούν στο Ιράκ «για όσο καιρό είναι απαραίτητο». Ανέφερε επίσης πως η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί «όλες τις δυνάμεις» της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.

Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει «μέσα σε 24 ώρες» τον Ερβέ Γκουρντέλ, έναν γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Χθες η οργάνωση δημοσιοποίησε βίντεο με τον αποκεφαλισμό του 55χρονου ομήρου υπό τον τίτλο «Μήνυμα αίματος για τη γαλλική κυβέρνηση».

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τη «φρίκη» τους, ενώ και η Ε.Ε. καταδίκασε «τη βάρβαρη δολοφονία» δηλώνοντας «περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ» για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

By