Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αποφεύγουν τις μετοχές και στρέφουν το βλέμμα τους στην αγορά τέχνης

H μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών ωθεί περισσότερο χρήμα στις αγορές συλλεκτικών αντικειμένων

Sothebys-employees-hold-up-Camille-Pissarros-Le-Boulevard-Montmartre-matinee-de-printemps-1897

Πολλές φορές η τέχνη μιμείται τις μετοχές σε ότι αφορά τις τιμές. Φέτος όμως, οι αγορές μετοχών είναι στα κάτω τους και η τέχνη στα πάνω της, καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί από την αρχή του 2014 κατά περίπου 3%, ενώ αντιθέτως οι αγορές τέχνης και συλλεκτικών αυτοκινήτων σημειώνουν εκρηκτική άνοδο.

Στις δημοπρασίες του Λονδίνου αυτήν την εβδομάδα, οι οίκοι Sotheby’s και Christie’s ανακοίνωσαν ρεκόρ πωλήσεων,σύμφωνα με το CNBC. Η διήμερη δημοπρασία ιμπρεσιονιστών, σύγχρονων καλλιτεχνών και σουρεαλιστών της Sotheby’s απέφερε 215,8 εκατομμύρια στερλίνες, το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώθηκε ποτέ σε σειρά δημοπρασιών στο Λονδίνο. Η εταιρεία πούλησε όλα τα αντικείμενα που είχαν τεθεί σε δημοπρασία, με το υψηλότερο τίμημα να δίνεται για τον πίνακα Boulevard Montmartre, Matinee de Printemps του Camille Pissarro (1897), που πωλήθηκε προς 19,7 εκατομμύρια στερλίνες, σχεδόν διπλάσια του εκτιμώμενου.

Και ο οίκος Christie’s όμως είχε μια καλή εβδομάδα, καθώς πούλησε τον πίνακα The Checked Tablecloth του Juan Gris (1915) προς 56,7 εκατομμύρια δολάρια. Η δημοπρασία ιμπρεσιονιστών και σύγχρονων καλλιτεχνών συγκέντρωσε συνολικά 288 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα συλλεκτικά αυτοκίνητα. Μία Ferrari Testarossa του 1957 πωλήθηκε στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα προς 40 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μια σειρά δημοπρασιών στο Παρίσι έθεσε νέα ρεκόρ για ορισμένα αυτοκίνητα. Η RM Auctons συγκέντρωσε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια για μία Jaguar D-Type του 1955, ενώ ο οίκος δημοπρασιών Bonham’s πούλησε μία Ferrari 275 GTB/4 Berlinetta του 1968 προς 3 εκατ. δολάρια σε Ασιάτη αγοραστή.

1968-Ferrari-275-GTB-4-Berlinetta_10

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις ως προς το γιατί οι μετοχές υποχωρούν και τα συλλεκτικά αντικείμενα καταγράφουν άνοδο. Ο ένας είναι ότι, καθώς δεν επηρεάζονται από τις περιστροφές της αγοράς, οι υπερπλούσιοι θα αγόραζαν σπάνια αντικείμενα όποια κίνηση και αν ακολουθεί ο S&P. Ο άλλος είναι ότι η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών ωθεί περισσότερο χρήμα στις αγορές συλλεκτικών αντικειμένων, αφού, σε σύγκριση με τις μετοχές, μία Ferrari ή ένας Picasso φαίνονται πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Οι πλούσιοι είχαν αρχίσει να γίνονται νευρικοί από το φθινόπωρο για τις τιμές των μετοχών, και η επιφυλακτικότητά τους θα εντάθηκε με τις μεταβολές που καταγράφει η αγορά από την αρχή του έτους. Εφόσον όμως, υπάρξει μεγαλύτερο selloff, τότε η γνωστή για την έλλειψη ρευστότητας αγορά συλλεκτικών αντικειμένων μπορεί να μην είναι πια τόσο ασφαλής.

By