Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κάτω του 1% η ανάπτυξη στη Γερμανία, μηδενική ανάπτυξη η Γαλλία

Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία σε άλλες μεγάλες χώρες είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters

tameiako-elleimma-nomismata-euro-oikonomia-arxeio

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έδωσαν αρνητικά μηνύματα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014, με την οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία να συρρικνώνεται απροσδόκητα κατά 0,2% και την Γαλλία να μένει «παγωμένη» στο 0%.

Πρόκειται για το πρώτο αρνητικό τρίμηνο για τη Γερμανία από την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2012.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis σημείωσε πως η οικονομία «χάνει μομέντουμ», με το εμπορικό ισοζύγιο να συνιστά μελανό σημείο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία σε άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες αμφιβολίες για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμα τρίμηνο στασιμότητας κατέγραψε η γαλλική οικονομία, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία INSEE.

Το «σταθερό» αποτέλεσμα οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν να παραδεχτεί πως το Παρίσι πολύ δύσκολα θα πετύχει το στόχο του ελλείμματος για το 2014.

«Η αλήθεια είναι πως, ως απευθείας συνέπεια της αδύναμης ανάπτυξης και του ανεπαρκούς πληθωρισμού η Γαλλία δεν θα πετύχει το στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος για φέτος, παρά τον απόλυτο έλεγχο των δαπανών», σημείωσε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» ο κ. Σαπέν.

Η μηδενική οικονομική ανάπτυξη, συνδυασμένη με χαμηλό πληθωρισμό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2014, αντί της αρχικής πρόβλεψης για 3,8%. Κατά συνέπεια, η δέσμευση για διαμόρφωση του ελλείμματος στο 3% εντός του 2015 δεν μπορεί να τηρηθεί.

By