Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από Συμπληγάδες ο φόρος ακινήτων- Στο στόχαστρο ο Στουρνάρας

 Γκρίνια και κριτική εκ των έσω δέχθηκε στη βουλή ο υπ. Οικονομικών την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ- Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Stournaras Vouli

Γκρίνια και κριτική εκ των έσω δέχθηκε στη βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Τα γαλάζια αιτήματα για περαιτέρω βελτιώσεις και αλλαγές που έχουν να κάνουν κυρίως με τα ξενοίκιαστα και ημιτελή διαμερίσματα έδιναν και έπαιρναν, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι ευθείες βολές του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου κατα του υπουργού Οικονομικών οτι με την πολιτική που ακολουθεί μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, υπονοώντας καταψήφιση νομοσχεδιου και πτώση της κυβέρνησης.

«Ο οδηγός που συνεχώς παραβιάζει τα όρια κάποια στιγμή θα προκαλέσει ατύχημα», προειδοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί δεν έκανε καμία διαβούλευση για τα άρθρα του νομοσχεδιου που δεν αφορούν στο φόρο ακινήτων. Στο ΠΑΣΟΚ είπε, δεν είναι υποχρεωμένοι να τα ψηφίσουν.

«Να υπάρξει μέριμνα για τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα και άλλος φορολογικός συντελεστής, έστω στο μισό, αφού αυτά δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα», ζήτησε ο Αργ. Ντινόπουλος απο τη ΝΔ, καλώντας την κυβέρνηση να ακούσει τη σιωπηλή οργή μιας μεσαίας τάξης που έχει εξαντλήσει δυστυχώς τη φοροδοτική της ικανότητα.  «Να μην αντιμετωπίζονται τα κενά διαμερίσματα όπως τα μισθωμένα», ζήτησε και ο Γ. Βλάχος, προτείνοντας εάν κάποιο διαμέρισμα ξενοικιάζεται να μειώνεται η επιβάρυνση στο 50% και  όταν νοικιάζεται ξανά να επανέρχεται.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους λόγω του επείγοντος της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά και των πλείστων άλλων φορολογικών διατάξεων που περιλαμβάνονται σε αυτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση οτι διαβουλεύθηκε μόνο με την τρόικα.

Η κριτική της εστιάστηκε τόσο φόρο ακινήτων, όσο και στις ρυθμίσεις για φορολογικά θέματα, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι εξουθενώνει τη μεσαία τάξη και ουσιαστικά δημεύει την ακίνητη περιουσία.

«Καταστρέφετε την κατοικία, στο τέλος του χρόνου θα είναι υποθηκευμένα στο δημόσιο όλα τα ακίνητα, θα πάρετε το βραβείο Γκίνες για τη συντηρητική κατάσχεση εκ των προτέρων», είπε ο Π. Λαφαζάνης, ενώ απαντώντας του ο Δ. Τζαμτζής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως είναι αριστεροί με δεξιά τσέπη.

«Δεν είμαστε ευτυχισμένοι για τη φορολογία που επιβάλλουμε, αλλά να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βρούμε τα λεφτά, είστε η αριστερά του Κολωνακίου και της Εκάλης και το στελεχιακό σας δυναμικό έχει δεξιά τσέπη», είπε.

Πάντως, ο Υπουργός Οικονομιών  αναγνώρισε τα βάρη που έχουν σηκώσει οι βουλευτές της συμπολίτευσης και πρόσθεσε πως το 2014 με την επιμονή και την υπευθυνότητα τους θα διαψεύσουν τους καταστροφολόγους κάθε είδους και η χώρα θα κάνει το μεγάλο βήμα για την έξοδο από την κρίση.

Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης αποσαφήνισε ότι η δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να επιβάλλει προληπτική δέσμευση του 50% των καταθέσεων σε περίπτωση που κάποιος χρωστά πάνω από 150.000 ευρώ υφίσταται ήδη με βάση τον κώδικα που ψηφίστηκε καλοκαίρι και απλώς τώρα ενσωματώνεται στον υπό τροποποίηση κώδικα φορολογίας εισοδήματος που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο.

Η απουσία πάντως, του Γιάννη Στουρνάρα απο την απογευματινή συνεδρίαση προκάλεσε ποικίλα σχόλια με τον βουλευτή της ΝΔ Α. Λυκουρέντζου να σχολιάζει μετά την ομιλία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδη: «Δεν είναι εδώ ο κ. Στουρνάρας, τον αναπλήρωσε ο κ. Λαζαρίδης και έτσι έχουμε τις απαντήσεις που θέλουμε, εύχομαι κ. συνάδελφε σύντομα να αναλάβετε υπουργικό αξίωμα και να προσφέρετε τις γνώσεις και τις ικανότητες σας στην υπηρεσία τόπου».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή ολοκληρώνεται σήμερα και το νομοσχεδιο την Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της βουλής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By