Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Από τα «περισσευούμενα» των τραπεζών η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Από τα «περισσευούμενα» των τραπεζών η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

του Νίκου Φιλιππίδη

moneyΜε τα «περισσευούμενα» από πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει προκύψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το θέμα αναμένεται να συζητηθει κατά την επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη στην Αθήνα, με τους Γερμανούς να βλέπουν το θέμα θετικά καθώς δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν εκ νέου στα κοινοβουλιά τους για την εγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης.

Το ποσό που θα περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση θα προσδιοριστεί μετά τα νέα stress tests στα οποία θα υποβληθούν τα πιστωτικά ιδρύματα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα 50 δισ. ευρώ περισσεύουν αυτή τη στιγμή 13 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υπήρχε εξαρχής ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Επίσης, 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις συνέργειες που δημιουργούνται λόγω των συγχωνεύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στον κλάδο.

Τέλος, επιπλέον ποσό 3 δισ. ευρώ θα συγκεντρωθεί από την πώληση μη τραπεζικών εργασιών και θυγατρικών (ασφαλιστικές, εταιρείες ακινήτων, ξενοδοχεία κ.ά.) όπως προβλέπεται στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών. Αυτό το απόθεμα ή μέρος του, εάν από τα stress tests προκύψει ότι οι τράπεζες χρειάζονται και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη όποιου χρηματοδοτικού κενού.

Εάν οι τράπεζες δεν χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια μετά τα stress tests, το απόθεμα των 13 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΤτΕ φτάνει όχι μόνο για να καλύψει αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το χρηματοδοτικό κενό που έτσι κι αλλιώς υπάρχει το 2014 και υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ. Αυτό το κενό προέκυψε από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε μέρος του δανείου για την επαναγορά ομολόγων. Ετσι, τα χρήματα του δανείου από την Ευρωζώνη θα εξαντληθούν στο τέλος Ιουλίου του 2014, αντί στο τέλος του έτους.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By