Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Από την έξοδο από το ευρώ στην έξοδο στις… αγορές

Η απόφαση της κυβέρνησης να βγει, έστω και πρόωρα, στις αγορές, θα επηρεάσει το προεκλογικό κλίμα 

fosphotos.com | Menelaos Myrillas

Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να βγει πρόωρα στις αγορές ενέχει προεκλογική σκοπιμότητα. Ακόμα, έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας στις αγορές αποφασίστηκε να γίνει νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι καταστροφικές για την κυβέρνηση εντυπώσεις της σκοτεινής υπόθεσης Μπαλτάκου. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατη η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου που υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει χρήματα μέχρι τις ευρωεκλογές και όποια προσπάθεια γινόταν για να βγούμε στις αγορές θα γινόταν, μετά.

Όπως επίσης είναι απολύτως διασταυρωμένες οι πληροφορίες που λένε ότι το οικονομικό επιτελείο, με πρώτους τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, είχαν και έχουν επιφυλάξεις, αφού το επιτόκιο που θα συμφωνήσει η Ελλάδα για να πάρει τα 2 δις ευρώ που ζητάει θα είναι περίπου τριπλάσιο από το επιτόκιο του μνημονίου. Γι΄ αυτό άλλωστε ο κ. Στουρνάρας δεν έκρυβε και δεν κρύβει στους συνομιλητές του ότι ήταν πάντα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές γιατί το μεγαλύτερο επιτόκιο θα επιδράσει αρνητικά στο δημόσιο χρέος.

Όλα αυτά είναι γεγονότα, δεν αμφισβητούνται και έχει δίκιο η αξιωματική αντιπολίτευση να τα σημειώνει και να μιλά για προεκλογικές σκοπιμότητες. Τι δε λέει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ  καταγγέλει και μάλιστα με φανατισμό την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια (τελευταία φορά , Απρίλιος 2010 με επιτόκιο 6%, όπως με διαβεβαίωσε ο Αλέξανδρος Κλώσσας )  επειδή υπολογίζει ότι ένα τέτοιο γεγονός θα έχει πράγματι επίδραση στο πολιτικό κλίμα. Σε μία κοινή γνώμη σε πολύ μεγάλο βαθμό αποπολιτικοποιημένη, αποϊδεολογικοποιημένη, απογοητευμένη, θυμωμένη και πάρα πολύ κουρασμένη είναι εξαιρετικά ισχυρό το ενδεχόμενο να κάνει μεγαλύτερο γκελ η έξοδος στις αγορές από την αποκάλυψη ότι ΝΔ και Χρυσή Αυγή ήταν τελικά και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα στο προσκήνιο, δύο συνεργάτες που συζητούν φιλικά στον καναπέ της εξουσίας. Εφόσον δε η βάσιμη αυτή υπόθεση εξελιχθεί σε γεγονός, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχει και αυτός τις ευθύνες του.

Η κυβέρνηση έκανε μία βασική παραδοχή. Ότι σε αντίθεση με άλλα μεγάλα ζητήματα, στα θέματα οικονομίας, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μία δυσκολία όχι απλά να επικρατήσει αλλά και να εκφραστεί ενιαία. Ο θολός, πολυδιάστατος και αρκετές φορές αντιφατικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα οικονομίας του έχει στοιχίσει πολύ και συνεχίζει να του στοιχίζει. Από μείζονα ζητήματα όπως το μέσα ή έξω από το ευρώ μέχρι και επιμέρους πολιτικές όπως η φορολογία, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει δημοσίως περισσότερες από δύο γραμμές. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση, αυτή ή κυβέρνηση που έχει ξεζουμίσει το 80% των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, αποφάσισε αποφάσισε να καταστήσει μείζον ζήτημα της προεκλογικής περιόδου, την οικονομία.

Το αν αυτή η αισιοδοξία που προσπαθεί να εμφυσήσει είναι τεχνητή ή όχι, δυστυχώς ή ευτυχώς θα φανεί πολύ μετά τις ευρωεκλογές, κατά το φθινόπωρο. Είναι πάντως γεγονός ότι αν η κυβέρνηση επιχειρούσε να κάνει το ίδιο βήμα ένα χρόνο ή έξι μήνες πριν, δε θα κατάφερνε να μαζέψει 2 δις ευρώ, ενώ το κλίμα φάνηκε και απ΄την αντίστοιχη προσπάθεια των τραπεζων, πριν από λίγες ημέρες. Για την Κουμουνδούρου, αυτή η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε με το σύνθημα «εκλογές ανατροπής» και πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι και με μία ψήφο να κερδίσει τις ευρωεκλογές θα είναι ικανοποιημένος.  Απέναντι σε αυτήν την κυβερνητική αντεπίθεση, την κυβερνητική προπαγάνδα αν θέλετε, βασισμένη στις οικονομικές εξελίξεις, σε αυτήν την προσπάθεια καλλιέργειας θετικού κλίματος, ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν των καταγγελιών, οφείλει να βρει και  απαντήσεις.

Γιάννης Καμπουράκης

(Visited 1 times, 1 visits today)