Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αργεντινή: Εκτίναξη των CDS

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Οι επενδυτές ανέβασαν τη Δευτέρα την τιμή προσφοράς για την ασφάλιση του χρέους της Αργεντινής, αντιδρώντας αρνητικά στην πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Κίρχνερ, για την πληρωμή των funds που δεν μετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2002, όπως μεταδίδει το Reuters.

Βάση των στοιχείων της Markit, το ετήσιο κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ πενταετών ομολόγων της χώρας ανήλθε στα $3.471 εκατ. από $3.104 εκατ. την Παρασκευή.

Η πρόεδρος της Αργεντινής κατέθεσε σε αμερικάνικο δικαστήριο πρόταση να πληρώσει τα funds με ομόλογα αξίας ίσης με αυτήν που είχαν κατά τη χρεοκοπία της χώρας το 2002 ή με εκπτωτικά ομόλογα.

Η πρόταση είναι η ίδια με αυτή που είχε απορριφθεί από το αμερικάνικο δικαστήριο το 2010, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να αναγκαστεί να καταβάλλει η Αργεντινή 1,4 δισ. ευρώ στα funds και να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας.

Η Αργεντινή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με κατόχους ομολόγων αξίας 1,4 δισ. ευρώ, οι οποίοι διεκδικούν την πλήρη αποζημίωση τους. Μια απόφαση από το δικαστήριο σχετικά με την πρόταση και άλλα συναφή θέματα αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα και μέχρι τότε οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πίεση.

By