Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αργεντινή: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος

Η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία

argentina-christina

Μια ιστορική συνάντηση μεταξύ ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων της Αργεντινής και των δανειστών της πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, με τις διαφορές τους να παραμένουν άλυτες, ανακοίνωσε ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ.

«Αυτές ήταν οι πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των πλευρών. Υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και διατυπώθηκαν ανησυχίες. Τα θέματα που διχάζουν τις πλευρές παραμένουν άλυτα. Εάν και πότε οι πλευρές θα συναντηθούν αύριο (αργότερα σήμερα 30 Ιουλίου), μένει να καθοριστεί», δήλωσε ο Πόλακ, ο διαμεσολαβητής που έχει επιλέξει η αμερικανική δικαιοσύνη παρουσία του οποίου γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πλευρών.

Η Αργεντινή και τα κεφάλαια «γύπες» δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία που να επιτρέψει μια λύση ύστερα από διαπραγμάτευση της διαμάχης για το χρέος της χώρας και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους (αργότερα σήμερα), ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ στο τέλος της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

«Διακόπτουμε τη συνάντησή μας για ένα διάλειμμα μέχρι αύριο, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη την ώρα που θα επαναληφθούν οι συνομιλίες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλη τη σοβαρότητα που επιβάλλεται για το θέμα αυτό», δήλωσε στον Τύπο Κισίλοφ, εξερχόμενος από το γραφείο του διαμεσολαβητή Πόλακ.

Ο Κισίλοφ που έφθασε το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Υόρκη προερχόμενος από το Καράκας όπου μετείχε μαζί με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ στη σύνοδο κορυφής της Mercosur, δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει κάποια δήλωση και ότι «δεν μπορεί να πει τίποτε παραπάνω για τα αποτελέσματα» (των διαπραγματεύσεων).

«Εργαζόμαστε σκληρά», απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που διήρκησε 12 ώρες, ενώ σε λιγότερο από 24 ώρες εκπνέει η περίοδος χάριτος που έχει η Αργεντινή για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της και με τα κερδοσκοπικά hedge funds να αρνούνται «κούρεμα» των απαιτήσεών τους.Συνεπώς η Αργεντινή καλείται είτε να επεξεργαστεί μια συμφωνία με τους ομολογιούχους ανταλλαγής (holdouts) και να τους αποπληρώσει το χρέος της ή να επιτρέψει μια επιλεκτική χρεοκοπία.

By