Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

eforia oura kise

Η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δημιούργησε νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

eurocyprusΗ κρίση στην αγορά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην αποπληρωμή των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεών τους οι Έλληνες, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο κατά 1,3 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, πέραν της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρατηρήθηκε είσπραξη των παλαιών οφειλών ύψους 488 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων αυτών προς το Δημόσιο να ανέρχεται σε 55,307 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κυρίως για το αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που ασκούν οι εφορίες προς τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω της ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Εγκύκλιος άμεσης επιστροφής ΦΠΑ

Παράλληλα,  με εγκύκλιο προς τις εφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης έδωσε εντολή για άμεση και εντός 20μέρου επιστροφή του ΦΠΑ προς τους δικαιούχους για τους οποίους δεν απαιτείται έλεγχος, ενώ στην περίπτωση που η πραγματοποίηση προσωρινού ελέγχου είναι αναγκαία, η επιστροφή σύμφωνα με την εγκύκλιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τουλάχιστον εντός τριμήνου.

Σημειώνεται ότι, βάσει τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό του ΦΠΑ που εκκρεμεί για να επιστραφεί στους δικαιούχους, ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

By