Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυξήσεις κεφαλαίου ή λουκέτο για τις μικρές τράπεζες

Τελεσίγραφο της τρόικας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Ισχυρές πιέσεις, για να τεθούν αυστηρές προθεσμίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση με ίδιες δυνάμεις των μικρών ελληνικών τραπεζών, ασκεί προς την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος η τρόικα.

Ο σχεδιασμός που προβλέπει το μνημόνιο, θέτει ως χρονικό ορόσημο για τις αυξήσεις κεφαλαίου τον Απρίλιο και πέραν αυτού θεωρείται βέβαιο ότι όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια θα χάσουν πιθανότατα και την άδεια λειτουργίας τους. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει ήδη στην Attica Bank, όπου οι μέτοχοι έδωσαν το «πράσινο φως» για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 199,4 εκατ. ευρώ με την παράλληλη έκδοση ομολογιακού δανείου, μέχρι του ποσού των 200 εκατ. ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση του συντελεστή των βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 capital ratio).

Ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και να διατηρήσει ή να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής που ήδη έχει καλύπτοντας αδιάθετες μετοχές. Όμως  οι άλλοι δύο μεγάλοι μέτοχοι, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ενέκριναν τις αποφάσεις για την αύξηση, δήλωσαν στο πλαίσιο της συνέλευσης των μετόχων ότι δεν θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Η Probank έχει θέσει σε εφαρμογή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 80 εκατ. ευρώ (το 2012) και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης 16/4/2013. Μάλιστα, στις 8 Απριλίου λήγει η άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Για την FBBank ο βασικός της μέτοχος, η οικογένεια Ρέστη που ελέγχει το 64,79% έχει δρομολογήσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 168 εκατ. ευρώ και στο μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της, αναζητά επενδυτικό σχήμα που θα συνδράμει από κοινού με την εφοπλιστική οικογένεια στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.
Από τις άλλες μικρές, η νέα Proton Bank λειτουργεί υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής.

Σταθερότητας, από τη «μαγιά» του καλού κομματιού της παλαιάς Proton, η οποία εκκαθαρίζεται. Τόσο η νέα Proton Bank όσο και το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο το οποίο επίσης ελέγχεται από το ΤΧΣ, προβλέπεται από την συμφωνία με την τρόικα ότι εντός του καλοκαιριού θα τεθούν προς πώληση.

 

By