Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστηροποίηση ποινών για τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα

Τροπολογία του ΠΑΣΟΚ που κατατέθηκε στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

vouliSSSS

Αυστηροποίηση των ποινών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όσους διαπράττουν εγκλήματα με αυστηρά ρατσιστικά κίνητρα, προβλέπει τροπολογία του ΠΑΣΟΚ που έκανε αποδεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ειδικότερα, η τροπολογία που κατατέθηκε στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και υπογράφεται από τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους Κώστα Τριαντάφυλλο και Γιάννη Κουτσούκο, προβλέπει την επαύξηση των πλαισίων ποινής για τα εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.

Η επαύξηση θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του προβλεπόμενου κατώτερου ορίου της ποινής. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η επιβολή ποινής για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, σε όσους τελούν εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα, εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Την τροπολογία στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

Στην τροπολογία των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι οι «εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα συνιστούν εκδήλωση ισχυρότατης περιφρόνησης, εκ μέρους των δραστών, της θεμελιώδους για την έννομη τάξη αξίας του ανθρώπου».

Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση οι δράστες «δεν μπορούν να έχουν λόγο άμεσα ή έμμεσα για τη διακυβέρνηση, ούτε να ασκούν οποιοδήποτε αξίωμα σε μία χώρα που έχει ως πρωταρχική υποχρέωση εκ του Συντάγματός της, την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

By