Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστρία: Προς επανεκλογή ο μεγάλος συνασπισμός

Ο απερχόμενος Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ ηγούνται του μεγάλου συνασπισμού

electionsΣοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί θα συνεχίσουν να μοιράζονται της ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Αυστρίας, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο απερχόμενος Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν και ο αντικαγκελάριος Μίχαελ Σπιντελέγκερ ηγούνται του μεγάλου συνασπισμού που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο.

Ισχυρό πλήγμα ωστόσο έχουν δεχτεί οι Συντηρητικοί. Το Λαϊκό κόμμα έχει απολέσει μεγάλο μέρος της εκλογικής του δύναμης, λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς. Το κόμμα των Ελευθέρων, με βασικό σύνθημα τη διακοπή της οικονομικής στήριξης προς τις χρεοκοπημένες χώρες της ευρωζώνης, φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστά κοντά στο 20%

Τα δυο παραδοσιακά κόμματα ίσως χρειαστούν τη βοήθεια και ενός τρίτου κυβερνητικού εταίρου, σε περίπτωση που τουλάχιστον δυο μικρότεροι συνδυασμοί, ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 4%.

Οι Πράσινοι που έχουν φιλοευρωπαϊκή ατζέντα προβάλλουν ως η πιθανότερη επιλογή. Αυξημένο σε σχέση με την αναμέτρηση του 2008 είναι το ποσοστό συμμετοχής που αναμένεται να ξεπεράσει το 80%.

Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By