Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αυστραλία: Πολίτες φεύγουν ανενόχλητοι για να γίνουν τζιχαντιστές

«Από τη στιγμή που έφυγαν από τη χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»

jihads-islamicmilitant

Αδυνατούν οι αρχές της Αυστραλίας να σταματήσουν τους Αυστραλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι ανενόχλητοι μεταβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, όπως παραδέχτηκε ο υποδιευθυντής της αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Νιλ Γκάχαν.

Ο ίδιος, καταθέτοντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, παραδέχτηκε ότι μια ομάδα Αυστραλών τζιχαντιστών κατόρθωσε να αναχωρήσει από την Αυστραλία για να βρεθεί στο πλευρό των φανατικών ισλαμιστών.

Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση δεδομένου ότι, η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει αυστηρά αντιτρομοκρατικά μέτρα αφού τις επόμενες δύο μέρες θα διεξαχθεί στο Μπρίσμπαν η σύνοδος των ηγετών της ομάδα G20.

«Από τη στιγμή που έφυγαν από τη χώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», υποστήριξε ο Νιλ Γκάχαν, προσθέτοντας πως, τους τελευταίους μήνες έχουν ελεγχθεί 16 χιλιάδες ύποπτοι ταξιδιώτες.

«Κάποιοι μας ξέφυγαν γιατί δεν ήταν στα ραντάρ μας», είπε ο Γκάχαν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, στη Συρία και το Ιράκ μάχονται αρκετές δεκάδες Αυστραλοί τζινατιστές που φθάνουν στις δύο χώρες μέσω της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Αυστραλίας, σε συνεννόηση με την Άγκυρα, αναμένεται να τοποθετήσει ειδικούς πράκτορες στην Τουρκία.

By